Събират дарения за моста на Кольо Фичето

1
Дарителската сметка да бъде разкрита в средата на следващия месец
Дарителската сметка да бъде разкрита в средата на следващия месец

Община Бяла, Русенско, ще организира дарителска кампания, чрез която ще се набират средства за реставрацията на рушащия се мост на Кольо Фичето край града. Това съобщи кметът на Бяла Димитър Славов, цитиран от БТА.

Предложението ще бъде гласувано на предстоящата сесия на общинския съвет в края на следващата седмица, като идеята е дарителската сметка да бъде разкрита в средата на следващия месец.

Славов обясни, че целта е да се съберат средства поне за козметичен ремонт.

По думите му повече от 20 години мостът е в окаяно състояние. При обследване става ясно, че основите на съоръжението са здрави. Сериозни са проблемите с настилката, има пукнатини и фуги между камъните, както и растителност. Преди седем-осем години заради ремонт на съвременния мост движението на автомобили е било насочено през старото съоръжение, което го е амортизирало още повече.

Славов посочи, че по груби изчисления за цялостната реставрация и консервация са нужни около 2 млн. лева.

"Бюджетът на общината е недостатъчен. Той е малко над 8 млн. лева, но реално собствените приходи са под 3 млн. лева. Без еврофинансиране не виждам как може да се подобри състоянието на моста", заяви Славов.

Той каза, че ще се търсят всякакви възможности за кандидатстване по програми.

Кметът посочи, че в отговор на въпрос на депутат, от Министерството на културата са заявили, че няма възможност да се отпуснат средства, а отговорност носи общината.

"Не искам да критикувам своите предшественици, но на два пъти община Бяла е изпуснала възможността за спечелване на европроект за реставрацията и консервацията на моста", заяви Славов.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари