Съмнението има адресна регистрация в Хитрино

1
Две години след взрива там тлеят пожари, но не в сградите, а в душите на хората
Две години след взрива там тлеят пожари, но не в сградите, а в душите на хората Видео: NOVA

Точно в 5.37 ч. на 10 декември 2016 г. товарен влак, превозващ пропан-бутан и пропилен, дерайлира при навлизане в гара Хитрино, Шуменско.

Следва теч от два вагона, който предизвиква взрив и пожар. Ударната вълна разрушава околните сгради, затрупвайки част от жителите на Хитрино под руините на собствените им домове. Седем загиват, десетки са тежко ранени, а селото е неузнаваемо. Трагедията в Хитрино е безпрецедентна за България. Още преди пожарите да са овладени напълно, за рекордно кратък срок са събрани 2 077 000 лева, а държавата и социалното министерство отпускат по 5 млн. лева за справяне с щетите и подпомагане на пострадалите хора.

В “Ничия земя” тази събота репортерът Елена Чопакова показва Хитрино след взрива - едно разделено село, в което на пръв поглед не можеш да отсееш обикновената човешка алчност и завист от виковете за справедливост и помощ. Дали има злоупотреби или не – тепърва ще се доказва. Каквито и да са резултатите от проверките обаче съмнението вече има адресна регистрация в Община Хитрино, твърдо решено да се установи за дълго там…

Две години след взрива там още тлеят пожари, но не в сградите, а в душите на хората. На огъня някои се топлят, но други ще се опарят. Добросъседството е напукано като къщите. Мостовете като че ли са вече изгорели. Разделеното Хитрино е като че ли по-грозно от взривеното. Някъде там в отломките на доверието между хората се крие истината. А Темида е сляпа. Надяваме се, да не е и глуха. Но дори Хитрино да надхитри правосъдието, няма да надхитри истината”, споделя Елена Чопакова.

Вижте повече във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари