Страх и мизерия в Хитрино!

0
В селото вече са почти готови къщите, дарени от Камарата на строителите, но не и тези които са финансирани от държавата
В селото вече са почти готови къщите, дарени от Камарата на строителите, но не и тези които са финансирани от държавата Видео: Нова Телевизия

Година след трагедията в Хитрино потърпевшите все още чакат пари за ремонт на къщите си, а дворовете им приличат на строителни площадки.

За възстановяването на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения, чрез БЧК.

Никой от пострадалите обаче не смее да се оплаче, предаде Нова Телевизия.

Защо и от кого се страхуват хората?

„Призрачното село днес, напролет ще бъде едно от най-хубавите села”. Това чуха хората в Хитрино точно преди година от премиера Бойко Борисов. Само не уточниха коя пролет да чакат.

В селото вече са почти готови къщите, дарени от Камарата на строителите.

Но не и тези, финансирани от държавата. Много постройки посрещат зимата като строителни площадки.

За възстановяването на Хитрино бяха отпуснати 5 милиона лева през социалното министерство и още над 2 милиона лева дарения, чрез БЧК.

Репортерът на медията тръгна по пътя на документите и правилата за харченето на парите.

В средата на ноември взема копия от протоколите на Обществения съвет в Хитрино, който трябва да следи за разпределението на даренията. Изважда и част от решенията на Общинския съвет, свързани с процесите на възстановяването. Открива липсващи приложения и няколко дни по-късно чака в общината, за да ги получим, когато се случи това.

Една от най-важните задачи на Обществения съвет в Хитрино е да разпредели паричните помощи на над 300 домакинства. Основната част от тях са за обзавеждане и електроуреди на пострадалите семейства. За целта домакинствата са разделени на три групи и две подгрупи.

Точка осем от правилника на съвета е именно определяне на критерии за разпределяне на набраните парични средства. Ден, след като иска критериите, които липсваха в протоколите от заседанието, на репортерът e даден лист.

Разликата в парите, които получават отделните групи са големи. 14900 за първа, близо 10 000 – втора, 2250 – трета.

Генка Шикерова прави сравнение между данните от информационните карти, попълнени при огледите на място, критериите от листа и разпределението по групи. В първа група би трябвало да попадат жилищни имоти с напълно или значително унищожено имущество. На улица „Пирин” от шест разрушени къщи, само една е поставена в първа група. Единият от номерата липсва в описите на щетите.

Собственикът на една от разрушените къщи е  заключен във фургон. Той е в безпомощно състояние след операция на ставите.

След сигнала, че в Хитрино има човек, заключен във фургон и в тежко състояние, от БЧК искат информация от кмета.

Часове, след като успокоява хората от БЧК, че за мъжа във фургона се полагат всички необходими грижи, кметът коментира случката и на общоселското събрание.

Въпреки обещанието пред БЧК, седмица по-късно мъжът отново лежи заключен във фургона.

Омбудсманът Мая Манолова пристига в селото по сигнал на телевизията. В деня на пристигането си Манолова се свърза с кмета на Шумен и Николай Цачев е изведен от фургона веднага.

Ремонтите в селото се извършват с пари, отпуснати от държавата. На няколко места се вижда изхвърлена нова дограма. По думите на кмета дограмата е сложена, защото конструкторите са заключили, че къщата може да се укрепи.

Според отчета на общината за дограма са дадени над 430 000 лева. На една фирма.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари