Две години от трагедията в Хитрино

0
Днес се навършват две години от тежкия инцидент, при който се взриви вагон-цистерна и помете почти цялото село
Днес се навършват две години от тежкия инцидент, при който се взриви вагон-цистерна и помете почти цялото село Снимка: БГНЕС / Архив

На днешния 10-и декември се навършват две години от тежкия инцидент на гара Хитрино, Шуменско, при който се взриви вагон-цистерна и помете почти цялото село.

Две години по-късно, не всички щети са възстановени. Буквално преди десетина дни - на 26 ноември, бяха връчени ключовете от 13 новопостроени къщи на техните собственици.

Рано сутринта на 10 декември 2016 г. товарен влак с цистерни, пълни с пропан-бутан и пропилен, катастрофира на гарата в Хитрино. 12 вагона дерайлираха и 1 цистерна избухна, сривайки гарата, съседните постройки и част от селото. В резултат на инцидента загинаха седем души, 29 бяха ранени.

Жителите на Хитрино бяха евакуирани, за да бъде осигурена тяхната сигурност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях бяха настанени при свои близки в региона, а 14 души - в кризисен център в Шумен. Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняваха от жандармерията. Хората останали без дом получиха на първо време еднократна финансова помощ в размер на 325 лева.

В хода на заседанията по делото "Хитрино" стана ясно, че контактната мрежа не е причина за възпламеняването на изтеклия газ. Взривът е станал от 3 до 5 минути след излизането на влака от релсите. Другият извод, който правят експертите е, че източникът на запалването е горяща печка близо до железопътните линии. Защитата поиска експертизата да не се приема, защото не се основава на обективни данни, но съдът отхвърли иска.

Като обвиняеми са привлечени машинистите на влака, тъй като има данни, че са влезли с прекалено висока скорост в Хитрино и така са предизвикали дерайлиране на цистерните.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари