Салвадор въведе биткойн като платежно средство

1
Правителството вече инсталира банкомати Chivo, които позволяват конвертиране на биткойн в долари без никаква комисиона
Правителството вече инсталира банкомати Chivo, които позволяват конвертиране на биткойн в долари без никаква комисиона Снимка: Reauters

Експеримент пред целия свят

Правителството вече инсталира банкомати Chivo, които позволяват конвертиране на биткойн в долари без никаква комисиона

Салвадор стана първата страна в света, която въвежда биткойн като официално платежно средство. Привържениците казват, че това ще намали комисионите при изпращането на милиарди долари към страната, изработени от салвадорци в САЩ. Критиците на въвеждането обаче предупреждават, че това може да улесни прането на пари, пише Ройтерс, цитиран от Свободна Европа.

Промяната означава, че търговските обекти вече трябва да приемат като платежно средство и биткойн, наред с американския долар, който е официалната валута в Салвадор от 2001 г.

Президентът Найиб Букеле казва, че въвеждането на криптовалутата ще спести около 400 милиона долара от комисиони годишно.

40-годишният президент на централноамериканската държава се радва на висока популярност, но е обвиняван в подкопаване на демокрацията, включително и от САЩ.

Не всички са съгласни с въвеждането на биткойн и много хора предупреждават, че това ще повиши финансовия риск в страната, а много салвадорци се притесняват от честите колебания в курса на биткойн. Криптовалутата променя стойността си с по няколкостотин долара на ден. Към вторник един биткойн струва над 50 хиляди долара.

Букеле обещава на всеки гражданин по 30 долара в биткойн, ако се регистрира в създадения от правителството виртуален портфейл, необходим за търгуване с криптовалута. Наскоро Салвадор купи 400 биткойна, което повиши цената над 52 хиляди долара.

Сутринта във вторник портфейлът Chivo не беше все още достъпен като мобилно приложение в Apple, Google и Huawei. Това провокира президента Букеле да напише гневен туит.

"Пуснете го! @Apple @Google и @Huawei."

"Това ще помогне... ние имаме роднини в САЩ и сега ще могат да ни пращат пари без такси", казва Рейна Изабел Агуилар, собственик на магазин в Ел Зонте, на 49 км от столицата Ел Салвадор.

Правителството вече инсталира банкомати Chivo, които позволяват конвертиране на биткойн в долари без никаква комисиона.

Криптовалутата биткойн е известна с резките промени в курса - през април поскъпна над 64 хиляди долара, а през май падна под 30 хиляди.

Анализатори очакват тази иновация на правителството в Салвадор да привлече милиарди долари за пране в страната, която и без това има сериозни проблеми с правителствената корупция и организираната престъпност.

Букеле обеща да се справи с проблема, но наскоро администрацията на Байдън включи негови приближени в черен списък за корупция.

За по-малко от две години на власт, Букеле успя да овладее почти всички органи на властта. Миналата седмица назначени от негов съпартиец съдии решиха, че той има право на втори мандат.

След като Салвадор прие закона за въвеждането на биткойн, рейтинговата агенция Муди'с намали кредитния рейтинг на страната, а държавните облигации поевтиняха.

"Трябва да счупим парадигмите на миналото. Салвадор има право на напредък към първия свят", написа Букеле в Туитър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари