Сайтове продават църковни свещи менте за жълти стотинки

2

Сайтове въртят търговия с църковни свещи менте за жълти стотинки.

Това показва проверка на „Монитор“.

Цената на един пакет от 400 броя е 6.50 лв  ( обява на Десислав Георгиев от Русе). Това означава, че една свещ се търгува за стотинка и половина. В църквата същите свещи се продават на 20 пъти по-висока цена.

Според търговците обаче свещите, които се продават онлайн не се ползват от миряни в черкви и храмове, а най-вече на поводи като кръщенета, сватби или опело.

Понякога идват бизнесмени, които правят освещаване на офис или нов търговски обект. Те не искат да дават стотици левове за свещи с печата на църквата“, обясни онлайн продавач. Интернет страниците, в които се продават пакети свещи са десетки, въпреки, че преди няколко години църквата обяви война на продажбата на ментета.

Допреди 2-3 години родните духовници редовно констатираха, че в цялата страна се печелят милиони от продажбата на свещи метета – такива, които не са произведени в официалната свещоливница на Българската православна църква. Именно, за да се ограничи потреблението им,

Светият синод въведе специален знак на своите изделия.

На всяка една от тях присъства печат „БПЦ”. По този начин самите миряни започнаха да контролират продажбите на свещи в страната. Щом видят някоя без този печат и сигнализират на висшите духовници.

Според информация на „Монитор“ между 16 до 17 млн. лева само от свещи влизат на година в църковните хазни. Оборотът на вощеници не само не пада под 100 тона за 12 месеца, а дори се е качило над два пъти за последните 4 години. Само за коледните празници храмовете продават не по-малко от 5 тона свещи.

Тенденцията за двоен и дори троен скок на търгуваните количества датира от времената, когато Светият синод започна да слага печат върху вощениците. До 2014 г., когато все още нямаше клеймо по тях, от свещоливницата в столичния квартал „Илиянци“ излизаха не повече от 30 тона годишно. Причината беше в свещите, произвеждани в нелегални работилници и мазета, с които се зареждаха дори свещеници, за да не плащат отчисления на съответната митрополия, обясниха от Свещеническия синдикат. 4,40 лв. е изкупната цена на 1 кг парафинови свещи независимо от големината им.

Разликата в пакетите е само в размерите и според него бройките на вощениците. Например в една опаковка от най-малките, тези по 20 ст., те са 400 броя, а при тези от по 1 лев – 50 броя. Всеки пакет обаче тежи един килограм, тъй като се отчита на база килограм.Най-много вървят евтините от по 20 стотинки. Те формират около 40% от всички продажби. Независимо от големите производствени количества свещоливницата печели най-малко – по 4,50 лв. за 1 кг, колкото всъщност е един пакет. От продажбата му храмът взима от 40 до 50 лева според цената на вощениците в него.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари