Съдят шеф на русенска фирма за смъртта на своя служителка

0
Жената е починала при пожар в предприятие
Жената е починала при пожар в предприятие

Управител на известна русенска фирма се изправи пред съда, за да отговаря за смъртта на своя служителка.

Хигиенистка е починала при взрив и пожар, станал на 8 юли 2012 година в предприятието. Това съобщава Вестник Бряг и дава подробности за случая.

Жената, която тогава била на 59 години, е чистила помещенията. След това включила електронна сушилня, от която обаче станала експлозия, а в последствие и пожар. Изпарили са се опасни препарати. Жената се натровила с отделените химикали, получила и изгаряния по тялото от пожара. Тя е откарана в болницата, но по-късно починала.

Обвиняем за смъртта на жената, настъпила при трудовата злополука, е Славко С., управител на фирмата. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че между 9 март 2007 г. и 8 юли 2012 г. "като управител, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, свързана с производство на смазочни материали в химическата промишленост, от посоченото дружество, нарушил няколко разпоредби от Закона за здравословни и безопасни условия на труд".

Нарушения са засечени и в наредба за минималните изисквания за осигуряване на безопасността и здравето на работещите при потенциален риск от експлозивна атмосфера и още няколко, е описано в обвинението. Така причинил смъртта на Д.С. от Русе, като законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години. 

"Вчера състав на Окръжния съд в Русе насрочи делото за предварително изслушване, като имаше вариант то да се разгледа по реда на съкратено съдебно следствие. Защитниците на подсъдимия пък заявиха, че не са съгласни на този вариант и държат на разпита на всички свидетели и вещи лица. Те обаче не бяха призовани за вчерашното заседание, за това се наложи делото да бъде отложено за септември месец, когато да стартира по същество".

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари