Съдят полицай от Русе, разгласявал държавна тайна

0
Ваньо Н. Д. е обвинен и противозаконно държане на боеприпаси
Ваньо Н. Д. е обвинен и противозаконно държане на боеприпаси

Великотърновският апелативен съд насрочи дата за разглеждане на дело срещу служител на РУ на МВР – Русе, обвинен в разгласяване на информация, представляваща държавна тайна, както и в противозаконно държане на боеприпаси, съобщиха от Апелативен съд - Велико Търново.

Първото заседание по въззивното дело ще се проведе на 12 февруари от 10.00 часа.

Със своя присъда от 13 ноември 2017 г. Окръжен съд – Русе е признал подсъдимия Ваньо Н. Д. от град Русе за виновен в това, че на 16 ноември 2016 г. и на 17 ноември 2016 г. в гр. Русе, в условията на продължавано престъпление – на два пъти, разгласил информация, представляваща държавна тайна. Той бил назначен на длъжност Разузнавач V степен, Група „Противодействие на Криминалната престъпност“, Сектор „Криминална полиция“ при Първо РУ на МВР – Русе. Разгласената от него информация се съдържа в план относно провеждане на действия по разследването по прокурорска преписка на ОП - Русе, класифициран с гриф за сигурност „Поверително“ и свързаните с него оперативно-издирвателни мероприятия (ОИМ). Ваньо Н. Д. е съобщил на М. И. И. за извършваните действия и лица по плана и оперативно-издирвателни мероприятия. Окръжен съд -Русе осъдил подсъдимия на 3 години лишаване от свобода за това деяние.

Подсъдимият е бил признат за виновен и в това, че през периода от 02 септември 2016 г. до 15 декември 2016 г. в грд Русе, разгласил на М. И. И. и сведения от друго естество – информация, съдържаща се интегрирана информационна система „Справки“ на МВР, отнасяща се до две лица, а именно – данни от националния регистър на българските данни за самоличност – адресна регистрация, както и данни от АИС „КАТ“ – регистрация на МПС и техните собственици, което не представлява държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон.

Първоинстанционният съд определил наказание от 1 година лишаване от свобода за това деяние.

Ваньо Н. Д. бил признат за виновен и в това, че на 16 декември 2016 г. в град Русе, държал боеприпаси за огнестрелни оръжия – 56 броя пистолетни патрони, калибър 9х18 мм., без да има надлежно разрешение за това. Окръжен съд - Русе го осъдил на 2 години лишаване от свобода за това деяние. Първоинстанционният съд наложил едно общо наказание измежду определените за отделните деяния, а именно най-тежкото от тях – 3 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при първоначален общ режим.

Срещу присъдата на Окръжен съд – Русе е постъпил въззивен протест на Окръжна прокуратура – Русе. В него се твърди неправилност на присъдата, поради явна несправедливост на наложеното наказание, като се излагат съображения за това. С протеста се моли общото наказание, наложено на подсъдимия, да бъде увеличено от три на пет години лишаване от свобода.

Срещу присъдата е постъпила и въззивна жалба от защитника на подсъдимия. Прави се оплакване, че постановената присъда е неправилна. Защитникът моли тя да бъде отменена, като разгласяването на сведения, представляващи държавна тайна, да бъде преквалифицирано в като разгласяване на сведения, които не представляват държавна тайна, но разгласяването им е забранено със закон, както и подсъдимият да бъде оправдан за противозаконното държане на боеприпаси.

На основание въззивният протест и въззивната жалба, делото е изпратено в Апелативен съд – Велико Търново, като след постъпването му е извършено разпределение на случаен принцип, посредством Централизираната система за разпределение на делата, като за докладчик по делото е определен съдия Петя Стоянова. Извършен е видеозапис на разпределението, съгласно възприетата практика на Великотърновски апелативен съд по отношение делата с висок обществен интерес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари