Съдят двама ветовчани за телефонна измама за 14 000 лева

4
Телефонните измамници отмъкнали голяма сума при от жена от Сандански
Телефонните измамници отмъкнали голяма сума при от жена от Сандански

Телефонните измамници отмъкнали голяма сума при от жена от Сандански

Районна прокуратура - Благоевград предаде на съд обвиняемите И.И. (на 35 г.) и П.П. (на 32 г.) по дело за възбуждане и поддържане на заблуждение с цел набавяне на имотна облага, извършено при условията на опасен рецидив.

Двамата обвиняеми са от гр. Ветово, област Русе. И.И. е осъждан 16 пъти за различни престъпления от общ характер, като последното му наложено наказание е изтърпял през 2020 г. Неговият съучастник П.П. е също с обременено съдебно минало – с 6 влезли в сила осъдителни присъди, и е излязъл от затвора през 2019 г.

В началото на 2023 г. обвиняемите и неустановено по делото лице решили да извършват измами на лица, живеещи на територията на цялата страна. За целта в социалната мрежа „Фейсбук“ създали профили и страници за предлагане на работа, сдобили се с няколко телефона и СИМ карти, които се водили на лица от различни населени места в страната и чужбина.

През м. февруари 2023 г. на телефон в публикуваната от тях обява за допълнителна работа се обадила Т.Б. Жената била наета и ѝ било възложено да посети адрес в гр. Сандански, да вземе пари и документи и да ги придвижи до гр. Плевен.

Обвиняемият П.П. и неустановеното по дело лице се обаждали на произволно избрани стационарни телефонни номера на територията на гр. Сандански. Изmолзвайки СИМ карта, издадена от мобилен оператор в Кралство Великобритания, се свързали с В.К. и ѝ съобщили, че от „пощата с микробус“ ще ѝ бъдат доставени важни документи, които тя на свой ред трябвало да предаде на друго лице. Впоследствие, представяйки се за служители на полицията, въвели жената в заблуждение, като ѝ заявили, че следва да съдейства за залавяне на телефонните измамници. За целта тя следвало да събере всички налични пари в дома си, да ги постави в найлонова торба и да ги хвърли през терасата. Жената изпълнила указанията на „полицаите“.

Междувременно участниците в престъпната схема се обадили на Т.Б. и я инструктирали за адреса, на който трябвало да отиде за получаване на документи. Вече на място, ставайки свидетел как непозната жена хвърля от тераса торба с пари, тя се усъмнила, че участва в телефонна измама и се обадила в полицията.

В резултат на проведената операция извършителите на престъплението И.И. и П.П. били заловени, а впоследствие привлечени към наказателна отговорност. Понастоящем те са с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Размерът на причинената на пострадалата В.К. имотна вреда е 14 000 лева, която ѝ е възстановена.

Материалите, касаещи извършеното деяние от неустановеното в хода на разследването лице, са отделени в друго производство.

Предстои делото да продължи в съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    От миналото
    Защо си мисля че и полицаи трябваше да има осъдени досега и тук и там някой представител на силова групировка.Като тръгнем от лагерите,сапаните,иглите за сонди ? Бая хора се облажиха покрай Вятовските.Лъжа ли русенско варено такова?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари