Съдия и прокурор говориха за "съвременното робство“ пред ученици от ПГИУ „Елиас Канети“

1

На 18-ти октомври по повод Международния ден за борба с трафика на хора съдия Росица Радославова от Окръжен съд – Русе и прокурор Радослав Градев от Окръжна прокуратура – Русе се срещнаха с единадесетокласници от ПГИУ „Елиас Канети“ гр. Русе в рамките на Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Първоначално съдия Радославова на достъпен език разясни на младежите с какво се характеризира този вид престъпна дейност, която по естеството си представлява престъпление против личността и се оприличава на „форма на съвременно робство“. Магистратът ограничи двата вида трафик на хора – външен и вътрешен, подчертавайки, че съгласно Наказателния кодекс е без значение съгласието на жертвата.

Прокурор Градев от своя страна запозна младежите с особеностите на разследването на този вид престъпления и даде примери от дългогодишната си практика. Той посочи и мерките за защита, предвидени в българското законодателство по отношение на жертвите на трафик на хора и обърна внимание на аудиторията, че много често става въпрос за уязвима категория лица (непълнолетни, сираци, социално слаби, инвалиди, невменяеми и др.), които в по-голямата си част са от женски пол.

По време на срещата магистратите отговориха и на поставените им от аудиторията въпроси: „Защо при наличието на толкова много случаи на трафик на хора има толкова малко осъдени за това?“, „Престъпление ли е инцест?“, „Кой е най-тежкият случай, който сте разглеждали за трафик на хора?“, „Чупенето на зъб каква телесна повреда е?“, „Как се става прокурор?“ и др.

На финала единадесетокласниците получиха удостоверение за участието си в Образователната програма, Конституция на Република България и брошура, предоставени от Висшия съдебен съвет, а магистратите приеха благодарностите на ученици и ръководители с обещанието да се срещнат отново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари