Какво е наказанието за пране на пари?

0

На 19-ти декември съдия Александър Иванов от Окръжен съд – Русе и прокурор Радослав Градев от Окръжна прокуратура – Русе се срещнаха с десетокласници от Математическа гимназия „Баба Тонка“ в рамките на Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Ден след закриването на изложбата по повод 140 години от създаването на Русенския съд, в която едни от най-активните участници бяха ученици именно от Математическата гимназия, се проведе поредната за тази учебна година лекция. Темата на срещата беше „Трафик на хора“.

Първоначално съдия Иванов на достъпен език разясни на младежите с какво се характеризира този вид престъпна дейност, която по естеството си представлява престъпление против личността и се оприличава на „форма на съвременно робство“. Магистратът разясни подробно двата вида – външен (трансграничен) и вътрешен трафик и различните им форми. Съдията подчерта, че съгласието или несъгласието на жертвата няма значение и не оневинява извършителя.

Прокурор Градев от своя страна запозна младежите с особеностите на разследването на този вид престъпления и им зачете части от обвинителен акт, който той е написал по конкретно дело. Този реален казус от дългогодишната му практика касаел жена, която е живеела в дома на извършителя и по негово нареждане извършвала кражби и развратни действия. В случай, че не успеела да „заработи“ определената й сума за деня, следвал побой. Прокурорът подчерта, че е изключително трудно доказването на точно такива дела, при които жертвата и насилникът са в близки отношения. В случая в съдебната фаза на процеса те сключили граждански брак и пострадалата се е възползвала от законното си право като съпруга на подсъдимия да не дава показания. По този начин прокуратурата се лишава от показанията на основния свидетел по делото, но наличието на специални разузнавателни средства и други доказателства са спомогнали извършителят да получи ефективна присъда.

Съдия Иванов отбеляза сериозния ръст на престъпленията, свързани с трафик на хора, в Европейския съюз, тъй като се реализират големи печалби. Той наблегна и на факта, че жертви са предимно ниско образовани хора и предимно жени, което не изключва възможността и човек с високо образование да се превърне в жертва.

Магистратите отделиха време и да отговорят на многото въпроси, които имаха към тях учениците: „Какво е наказанието за пране на пари?“, „Ние като непълнолетни какви права и задължения имаме?“, „Лекарската грешка наказуема ли е?“, „Има ли закон, който не Ви харесва?“, „Лицето, което приема наркотично вещество носи ли наказателна отговорност или само разпространителят?“, „Защо хазартът е забранен за непълнолетни лица?“ и др. Дори и след края на учебния час младежи се възползваха от възможността да разговарят лично със съдията и прокурора по въпросите, които ги вълнуват.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари