Съдебен изпълнител атакува ипотекирани жилища в "блока на ужасите" в Русе

0
Собствениците на жилища се опасяват, че трябва да плащат, без да имат вина
Собствениците на жилища се опасяват, че трябва да плащат, без да имат вина Снимка: в. "Труд"

Частен съдебен изпълнител атакува ипотекираните жилища в двора на бившето АОНСУ в Русе по изпълнително дело на СИбанк. Кредиторът си търси парите от необслужени заеми на строителния предприемач Явор Блъсков.

Потърпевши от 12-етажната сграда обясниха, че има 79 ипотекирани апартамента. Собствениците им се опасяват, че трябва да плащат, без да имат вина.

Драмата на живеещите в блока продължава две години, поради което той се сдоби с прозвището "блок на ужасите". Тогава частен съдебен-изпълнител за първи път пристига да описва имотите на обитателите му.

От него те научават, че са купили вече ипотекирани апартаменти от фирма "Рали - 2003". Така домовете им се оказват заложени в СИБанк от Явор Блъсков заради 1,8 млн. евро заем, който той не връща. Някои успяват да получат нотариални актове, като погасяват директно дължимите суми по разкрита специална сметка от банката. Наложените забрани обаче остават за другите жилища, чиито собственици нямат нотариални актове.

"В случая има класическа измама на получени пари, без прехвърлена собственост", обясниха юристи.

Проверява се нотариусът, който е изповядал сделката - как така е вписал в нотариалния акт, че върху имота няма тежести, без да направи справка в публичния регистър.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари