Съдът в София: Държавата е собственик на "царските" гори и земи в Рила

4
Решението е след повече от десетгодишна съдебна битка по казуса с т.нар. "царска реституция"
Решението е след повече от десетгодишна съдебна битка по казуса с т.нар. "царска реституция" Снимка: БГНЕС

Решението е след повече от десетгодишна съдебна битка по казуса с т.нар. "царска реституция"

Софийски Окръжен Съд призна България за собственик на 66 недвижими имоти. Това стана след повече от десетгодишна съдебна битка. Имотите представляват гори и земи от горския фонд в Рила планина с обща площ от около 16 хил. дка. и са по последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска” реституция. Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Ф. I и Б. III. През 2019 г. бе сключена съдебна спогодба с част от ответниците, представители на фамилията В. и делото спрямо тях е прекратено.

С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти. Решението на Софийски Окръжен Съд е неокончателно.

Ако така постановеното решение на съда остане в сила, С.Б.С и сестра му М.Б.Х ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Moni levi
    Защо ги пуснаха тези испански боклуци в Бьлгария??Всички да. се махат,и дебилната му грозна дъщеря,и ужасния и съпруг,айде в Испания...или в Африка,алчни свини
  • 3
    3
    Иво
    Този пияница и грозната му противна сестра,да се махат от Бьлгария,не ги искаме,цялата им крадлива фамилия,навън,гадни хори
  • 13
    2
    Лапач
    Най после нещо смислено в тази държава
  • 11
    1
    Да се помни!!!
    Има едно много хубаво интервю на испанския мошеник, което е в контраст с тези дела! Там казаното от него е едно, а делата му, после - други: https://m.youtube.com/watch?v=RBUPLvYLE5c
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари