Съдът потвърди отказа на РИОСВ за леярната на "Метал Фусион"

2
В хода на съдебното производство бяха събрани множество доказателства, с които бе установено, че производството е вредно за русенци
В хода на съдебното производство бяха събрани множество доказателства, с които бе установено, че производството е вредно за русенци

Делото бе образувано по жалба на „Метал Фусион“ ООД

Със съдебен акт, постановен по дело № 618/2021 г., Административен съд – Русе отхвърли жалбата на „Метал Фусион“ ООД, срещу Решение № РУ-20-П от 26.07.2021 г. на директора на РИОСВ – Русе. По силата на административния акт бе прекратена процедурата по оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение на дружеството за „преустройство и промяна предназначението на част от промишлена сграда за дейности по преработка на черни метали и производство на детайли от въглеродна и неръждаема стомана в Западната промишлена зона“ на гр. Русе.

Делото бе образувано по жалба на „Метал Фусион“ ООД с възражения за незаконосъобразност и нищожност на решението, като основните доводи, представени от дружеството, бяха свързани с допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила и противоречие с материалноправните разпоредби. Бе направено и искане да се прогласи за нищожно или отмени като незаконосъобразно обжалваното решение, а преписката да се върне на директора на РИОСВ - Русе за ново произнасяне.

В хода на съдебното производство бяха събрани множество доказателства, с които бе установено, че проектното предложение на дружеството за преустройство и промяна предназначението на промишлена сграда и дейност по преработка на черни метали включва 5 бр. изпускащи устройства на емисии на замърсители в атмосферния въздух със съответните пречиствателни съоръжения. Следствие тази дейност е установено, че генерираните замърсители на въздуха ще са прах и общ органичен въглерод, а в състава им се съдържат феноли, амини и формалдехид, които са опасни и канцерогенни, дразнят дихателните пътища и предизвикват неприятни миризми.

Въз основа на представената писмена документация е установено, че територията, в която попадат процесните имоти (съгласно Общия устройствен план на Община Русе), е определена като „предимно производствена“. Предвид разграничението, определено от законодателя, в посочената технологична зона е недопустимо съчетаването на дейности, част от които са обект на инвестиционното предложение.

С така установените обстоятелства съдът приема, че оспореното решение е издадено от административния орган след извършване на всички действия и процедури, предвидени в Наредбата за ОВОС. Съгласно нормата на чл. 2а ал. 2 от Наредбата прекратяването на процедурата по оценка на въздействието на околната среда може да се извърши във всеки етап от процедурата, в който по преписката постъпят данни за недопустимост на инвестиционното предложение.

С тези съображения съдът приема, че оспореният административен акт е законосъобразен, а жалбата и изложените в нея възражения и правни доводи – неоснователни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    мъдю-мъдев
    Ами у Руси, инвестиции и в бъдеще...йок!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари