Съдът отмени запечатването на лекарски кабинет в Русе от НАП

2
Лекар не издал касова бележка за плащане в размер на 2 лева
Лекар не издал касова бележка за плащане в размер на 2 лева

Лекар не издал касова бележка за плащане в размер на 2 лева

Административен съд - Русе отмени Заповед за налагане на принудителна административна мярка, издадена от началник отдел „Оперативни дейности“ Варна в ГД „Фискален контрол“ при ЦУ на НАП, с която е наложена принудителна административна мярка - запечатване на търговски обект /лекарски кабинет/, находящ се в гр. Русе, ул. „Борисова“ № 51, както и забрана за достъп до него за срок от 3 /три/ дни.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен на Република България съд, съобщават от Административен съд - Русе.

При извършена проверка на 22.12.2022 г. в 09:25 ч. на лекарския кабинет е установено, че за извършена услуга - преглед на пациент, в присъствието на орган по приходите, от търговеца не е издадена фискална бележка на стойност 2:00 лева, при заплащане в брой на място в обекта от пациента. Плащането било прието от д-р Р. Я.

Съдът намира за необходимо да отбележи, че преустановяването на дейността на търговския обект води до пропуснати приходи за държавата от данъчни и осигурителни плащания, от една страна, а от друга, лишава пациентите от предоставяните в този обект на здравни услуги. Така се засягат не само права на данъчнозадълженото лице, но и фискалния интерес от извършване на регистрирани услуги, в резултат на които да бъдат генерирани данъчни приходи, а косвено се засягат и трети лица.

Действително, докато е възпрепятстван да упражнява търговска/медицинска дейност, адресатът на принудителната мярка ще бъде лишен от възможността да извърши нови подобни нарушения, но възпиращото действие, освен несъразмерно спрямо своите косвени отрицателни последици за търговеца, е иманентно присъщо на санкционната система, а не на административната принуда.

Съдът приема, че срокът от 3 дни за запечатване на обекта – лекарски кабинет не отговаря на тежестта на нарушението, предвид незначителната стойност на извършената услуга и не е съобразен с целите предвидени в чл.22 от ЗАНН за налагане на ПАМ. Оспорената заповед в тази част не е в съответствие с приложимия материален закон и с неговата цел.

Спрямо фактите на конкретния случай /размерът на неплатения ДДС за сумата от 2.00 лева е 0.40 лева/, запечатването на търговския обект е мярка, която създава ограничения за дейността на търговеца в обекта – лекарски кабинет, които се несъразмерни на поставената цел – обезпечаване събирането на ДДС. Мярката е необоснована и съдът не възприема, че в този вид тя има превантивен характер и цел да осуети възможността на нарушителя да извърши други подобни противоправни деяния.

При определяне на срока не е съобразен принципа на съразмерност, не са взети предвид вида на предлаганата услуга в обекта, изобщо всички негови особености на обект, в който се извършва специфична и висококлавифицирана дейност, каквато е медицинското обслужване и предоставянето на здравни грижи и услуги на населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Детето от морето
    Мислех, че задачата на съда е да брани и да защитава правдата, истината, правосъдието и законите. А то се оказа, че в булгаристан "съдът" не брани ни закони, нито правдата, а само келепира и собствения си интерес... Тея корумпирани съдийски отрепки са готови с байганьовски номера да изкривят всяка истина и всеки закон, само за да лапат още и още от държавната хранилка с угоените си гъзове... Поне сами си признават, че "лекарските кабинети" са търговски обекти под прикритие, и въобще не се интересуват нито от здравето, нито от лечението на хората, а само от техните пари... СЪВЕТ КЪМ ЗРЕЛОСТНИЦИТЕ И КЪМ ЗАВЪРШВАЩИТЕ: - Бягайте и се евакуирайте колкото се може по-скоро от тази проклета, пропаднала територия, за да не съжалявате по-късно...
  • 1
    4
    ×××
    Да,но без вафла можете,а без медицински грижи-не.Всички дето роптаете,като се разболеете сериозно,търчите при медиците.Поне пред себе си го признайте. И друго си признайте-вие самите 100% ли сте принципни и честни
  • 5
    3
    Stoian
    Запечатайте го,за шест месеца поне,да им дойдеакьла,те само с измами се занимават.Тоняма дьржава,няма праввосьдие,ние сме пропаднала дьржава!
  • 9
    2
    Ivo
    Никой не издава касови бележки,а пьк Втора поликлиника,на регистратура яко се краде,двете кифли ,една дебела а и една флегма русолява циганора,само обират парите, и се карат дроплите като поискаш касов бон,шефа им хич не е на място!!За яка глоба за!Кьде са нои, НАП,да ги проверят...за сериозен бой са..
  • 13
    1
    Аз
    Двоен аршин. То и на една вафла стойността е малка, ама без касова бележка търговецът е под леда.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари