Събраха 107–годишната история на Русенския театър в летопис

0

«Летопис на драматичен театър «Сава Огнянов» - Русе (1907 – 2014)» получи днес кметът Пламен Стоилов от директора на русенския драматичен театърОрлин Дяков и драматурга Крум Гергицов, автор на книгата. Изданието е луксозно и е с обем от 300 страници. Отпечатано е в тираж от 300 броя. Издаването на алманаха е подкрепено от Община Русе по линия на малките културни проекти и от Министерство на културата. Проектът е на издателска къща «Парнас».

Алманахът разказва 107–годишната история на русенския театър от момента на създаването му до днес. В него може да бъде открита важна информация за личностите, основали и издигнали театралното изкуство в Русе, както и много дати, имена и събития, изиграли съществена роля в утвърждаването на културната институция. Интересен и достоен за гордост е фактът, че русенският театър стои в основата на зараждането на софийския театър и е бил трамплин за развитието на възходящите кариери на много от най-видните български актьори като Невена Коканова, Татяна Лолова и др.

Кметът Стоилов оцени високо луксозното издание, плод на двегодишния упорит труд на русенския драматург. «Често съм казвал, че на русенци им липсва местния патриотизъм, а той се случва тогава, когато познаваш историята на града си. Този летопис ни дава история, дава ни самочувствие да се гордеем с миналото си» - заяви Пламен Стоилов. Той изказа специална благодарност на своите гости и ги увери в пълната подкрепа, която драматичния театър има в лицето на Община Русе, като подчерта, че развитието на града ни в културно отношение е важен приоритет в програмата на администрацията.

Господин Гергицов изтъкна, че първоначалната идея за съставяне на изданието е на директора на ДТ «Сава Огнянов» - Орлин Дяков, който още с встъпването си в длъжност е дал ход на реализацията й.

В края на срещата господин Дяков обяви, че представянето на летописната книга в София ща се състои на 9 октомври т.г. в театър «Възраждане» и отбеляза, че общата оценка за историческия труд е висока като в библиографско отношение се нарежда до летописа на Народния театър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари