Събориха къщата на Йордан Йовков във Варна

0
Купчини тухли и остатъци от покъщнина е всичко, което е останало от някогашната красива сграда
Купчини тухли и остатъци от покъщнина е всичко, което е останало от някогашната красива сграда Видео: Нова Варна

След като Варна загуби красиви емблематични сгради през последните месеци, научихме за още една жертва на презастрояването, съобщи “Нова Варна”.

Това е къщата, в която е живял великият писател Йордан Йовков, намираща се на ул. “Георги Живков” 11 в центъра на Варна.

Купчини тухли и остатъци от покъщнина е всичко, което е останало от някогашната красива сграда.

Единствено табелата с надпис “Тук живя през 1919-20 г. писателят Йордан Йовков и написа повестта си “Жетварят”, поставена от градския народен съвет пази спомен за отминалите времена.

Къщата не е архитектурна ценност и спокойно отстъпва място за ново строителство, което задушава все повече градовете ни.

Къщата на ул. “Георги Живков” 11 не се стопанисваше доста време. От години там липсваха признаци на живот, дворът – с разпилени всевъзможни предмети от бита и боклуци.

Йордан Йовков (1880-1937) е един от най-четените, най-издаваните и най-превеждани наши писатели. През пролетта на 1919 г. минава тайно тогавашната граница, разделяща България от Румъния, и се установява във Варна. През октомври същата година във Варна се ражда първото и единствено дете на Йордан и Деспина Йовкови – Елка Йовкова.

Тук писателят работи във Варненската мъжка гимназия. Напуска града през есента на 1920 г., след като е назначен за редовен сътрудник по печата в Българската легация в Букурещ.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари