Събарят незаконните магазини на биячите от Раднево

0
Пребитите момчета споделят какво се е случило
Пребитите момчета споделят какво се е случило Снимка: BIG5

Заповед за събаряне на три незаконни магазина в ромската махала на Раднево „Кантона“ е издал кметът на града.

Нелегалните обекти са собственост на циганския барон Калчо Иванов-Сурай, чиято банда преби брутално три момчета.

Кървавият екшън, предизвикал масови протести и размирици, се разигра миналия понеделник.

Повод за него става скандал на пътя между сина на Сурай Стефан и един от пострадалите младежи Георги Николов. След кратък сблъсък двамата се разделят.

Наследникът на ромския бос бяга в махалата и вика баща си на помощ. Калчо Иванов заедно с братовчедите си Антон и Динко тръгват с две коли да отмъщават на Георги. Откриват го пред фитнес зала в центъра на града заедно с двама приятели - Живко Жеков и Цветелин Кюстендилски. Щом ги виждат, циганите се нахвърлят върху тримата младежи с бухалки и ножове, пише "България днес".

"Убийте българите, да се знае кой командва тук", крещи побеснелият Сурай. След продължилата около 15 минути саморазправа Георги, Живко и Цветелин са с пукнати черепи, рани от нож и натрошени кости. Циганският барон Калчо и бандата му успяват да избягат необезпокоявано. Задържани са доста по-късно, след като случаят влезе в медиите. Избухналите масови протести принудиха общинските власти да започнат проверка в махалата.

Назначената от кмета комисия набързо откри, че в „Кантона“ действат три незаконни магазина, за които гражданите алармираха, че са на Сурай. От разказите им стана ясно, че те действат от години. В тях освен хранителни стоки съвсем открито се търгували фалшив алкохол и цигари без бандерол.

Информацията за магазините не е тайна за никого. Реакция няма заради добрите политически контакти на Калчо, който в замяна осигурявал цигански гласове от махалата. Хора от Раднево разкриха, че на последните избори Сурай бил особено активен. Освен обичайните 50 лв. на човек той се отчел и с няколко самосвала асфалт, които ремонтирали улиците на махалата.

След избухналите масови протести политическият чадър падна и общинарите набързо откриха трите нелегални магазина. На обектите вече са издадени констативни актове. В случай че не бъдат обжалвани до седмица, предстои да бъде издадена заповед за тяхното разрушаване.

Междувременно двама от пребитите младежи - Георги Николов и Цветелин Кюстендилски, вчера бяха изписани от болницата.

"Благодарим на всички, които ни подкрепиха. Не очаквахме толкова много хора да застанат в наша защита", споделиха Георги и Цветелин. Младежите благодариха за масовата подкрепа на хората, но изрично призоваха протестите да останат мирни.

Двамата разказаха, че не си спомнят много от побоя, и категорично отхвърлиха слуховете, че са били приятели с ромите. Познавали са се, но бегло, тъй като посещавали една фитнес зала. Пострадалите момчета отхвърлиха и версията, че скандалът е избухнал заради спор за наркотици.

Живко Жеков, който бе наръган с нож при мелето, остава все още в болница. След направената му операция състоянието му е стабилизирано и вече може да става от леглото.

Източник: България Днес
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари