С навлизането на AI фалшивите видеа и снимки стават неуловими

2
Социалните медии са почти изцяло уязвими за манипулации и фейк новини
Социалните медии са почти изцяло уязвими за манипулации и фейк новини

Социалните медии са почти изцяло уязвими за манипулации и фейк новини

Социалните медии са почти изцяло уязвими за манипулации и фалшиви новини, а скоростното навлизане на изкуствения интелект (AI) в модерацията им не е решение, а задълбочава проблема.

Това са масовите настроения сред специалистите на фона на все по-изострящите се информационни войни в социалните мрежи с оглед на най-пресния сблъсък в Палестина и предстоящите редица избори в демократични страни през 2024 г., съобщава Axios, цитиран от Телеграф. Според експерти нарастването на евтините и лесни за използване генеративни AI инструменти с изкуствен интелект и липсата на законови предпазни мерки за тяхното внедряване плюс облекчените политики за модериране на съдържанието създават условия за перфектна буря от дезинформация.

Фейк

Х, който в предишното си въплъщение като Twitter беше основната платформа за актуални новини, е залят от дезинформация след атаката на Хамас срещу Израел. Потребителите на тази мрежа получиха невярна информация, варираща от кадри от видеоигри и кадри от фойерверки, уж като смъртоносни атаки, до фалшиви снимки на футболната суперзвезда Роналдо, държащ палестинското знаме, съобщи Wired.

Бъдеще

Проблемът е особено сериозен на фона на идващите догодина избори в трите най-големи демократични страни в света - Индия, Съединените щати и Индонезия. В ЕС пък ще избираме Европейски парламент. Избори предстоят догодина и в Украйна, Тайван и Южна Корея, а такива са изключително вероятни и в Израел. Според американския сенатор Марк Уорнър, който е убеден, че Русия е манипулирала изборите в САЩ през 2016 г., тогава това ще е „детска игра в сравнение с това, което местни или чуждестранни AI инструменти могат да направят, за да объркат напълно изборите през 2024 г. заради мащаба на информацията, която AI може да генерира сега“.

Съвети

Институтът Poynter препоръчва на потребителите да си зададат три въпроса, когато срещнат публикации в социалните медии по какъвто и да било политически, социален и икономически въпрос: Кой стои зад информацията? Какви са доказателствата? А какво казват други източници?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари