С какви мотиви съдът в Пловдив върна делото "Дебора" на прокуратурата

0
Съдът не разбира как момичето е получило черепно-мозъчната травма, за която е обвинен Георги Георгиев
Съдът не разбира как момичето е получило черепно-мозъчната травма, за която е обвинен Георги Георгиев Снимка: БТА

Съдът не разбира как момичето е получило черепно-мозъчната травма, за която е обвинен Георги Георгиев

Как Дебора Михайлова е получила черепно-мозъчната травма, за която е обвинен Георги Георгиев? Според Районния съд в Пловдив прокуратурата не е дала отговор на този въпрос в обвинителния акт срещу Георгиев и така е ограничила правото му на защита. Това е и мотивът на 14 февруари делото да бъде върнато на прокуратурата от съдия Десислава Порязовасъдебния състав участват и двама заседатели). Прокуратурата се закани да обжалва връщането на делото пред Окръжния съд в Пловдив и негова ще е последната дума дали обвинителният акт трябва да бъде преработен, пише вестник "Сега".

Миналата седмица от вестника са опитали да разберат от съда какви точно са мотивите за връщането на делото. Пресслужбата му категорично отказа съдебният акт да бъде предоставен, както и да бъдат обяснени мотивите на съдия Порязова. В крайна сметка обаче въпреки нежеланието на съда за публичност по казуса "Сега" се запознава с мотивите за връщането на делото.

26-годишният Георги Георгиев има три обвинения, след като миналото лято обществото беше "взривено" от бруталността на престъплението срещу 18-годишното момиче и неглижирането на случая от властите. Първото обвинение е, че на 26 юни м.г. с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на Дебора двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Третото обвинение на Георгиев е, че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на момичето.

Обвинителният акт има обстоятелствена част и диспозитив, където е формулирано обвинението.

За двустепенната средна телесна повреда в диспозитива на обвинителния акт е вписано като телесни увреждания, станали чрез нанасяне на юмрук в областта на главата и чрез нанасяне с макетен нож на 18 порезни рани. Според диспозитива момичето е получило черепно-мозъчна травма, изразяваща се в мозъчен оток и лека мозъчна контузия. Това е причинило разстройство на здравето, временно опасно за живота и обезобразяване на части на тялото.

В обстоятелствената част на обвинителния акт обаче липсват факти за черепно-мозъчната травма, приема съдът. В обвинителния акт е описано, че той е нанесъл и удар с юмрук в областта на лявата лицева половина на главата и какви травми е причинило това. Описани са обаче само леки телесни повреди. Изобщо не е посочена средната телесна повреда - черепно-мозъчната травма, която прокуратурата е посочила в диспозитива на обвинението. "Този недостатък води до липса на пълни и ясни фактически параметри на обвинението, срещу които подсъдимият Георгиев да организира защитата си. По този начин е налице и противоречие между описаното в обстоятелствената част на обвинителния акт и в диспозитива на обвинението", приема съдът. Липсата на факти в обвинителния акт ограничава правото на защита, обяснява още съдът защо връща делото.

Неофициално от прокуратурата коментираха, че едва ли не съдът иска отговор с кой от двата удара е причинена черепно-мозъчната травма на Дебора. Прокурори смятат, че това е отказ на съда да гледа делото. То попадна в Районния съд в Пловдив, след като всички районни съдии от Стара Загора си направиха отвод.

"За да прекрати съдебното производство и да върне делото на Районна прокуратура - Стара Загора, Районният съд в Пловдив е приел, че е налице неяснота относно причиняването на черепно-мозъчната травма в обстоятелствената част на обвинителния акт. В изложението на обвинителния акт това е посочено, така че гледната точка на наблюдаващия прокурор, който се запозна с аргументите на съда, е, че няма допуснато съществено процесуално нарушение. Още по-малко то да е съществено и да води до нарушаване на правата на обвиняемото лице да разбере в какво е обвинен", коментира районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари