С чаша кафе срещу възпаленията

1
Пиенето на кафе може да бъде един от начините за намаляване на възпалителни процеси
Пиенето на кафе може да бъде един от начините за намаляване на възпалителни процеси

Пиенето на кафе може да бъде един от начините за намаляване на възпалителни процеси

Кофеинът може да противодейства на възпаленията, които настъпват с възрастта, установи ново проучване. Значение оказват и само няколко чаши кафе на ден, твърди съавторът на проучването и професор по микробиология и имунология от Станфордския университет Марк Дейвис, цитиран от Live Science. Резултатите от изследването предлагат да обяснят защо хората, които пият кафе, са склонни да живеят по-дълго, отколкото тези, които не пият кафе, пише Обекти.

Самото проучване е протекло в няколко етапа. Първо учените са анализирали данните от изследване на повече от 100 души, което е имало за цел да проучи как системите на организма се променят в процеса на стареене. Изследвани са кръвни проби от участниците, данни от медицинската и семейната история на всеки един от тях. Резултатите са показали, че по-възрастните участниците имат по-високи нива на възпалителен протеин, наречен IL-1 бета, в сравнение с по-младите участници. Нещо повече, сред по-възрастните, тези с по-високи нива на IL-1 бета са в по-голям риск от калциране на артериите и високо кръвно налягане в сравнение с тези, които са имали по-ниски нива на този възпалителен протеин.

За да се установи дали е налице причинно-следствена връзка между IL-1 бета протеина и състояния като високо кръвно налягане, изследователите са провели проучване и върху мишки. Учените са установили, че инжектирането на вещества, които увеличават производството на IL-1 бета протеин, предизвиква големи възпаление и хипертония, което подкрепя тяхната идея.

На втория етап от проучването, учените са изследвали защо някои възрастни хора показват по-ниска активност на протеина IL-1 бета. Било установено, че именно те консумират повече кофеинови напитки. Когато изследователите отново разгледали кръвните проби, установили че тези с по-високи нива на кофеин действително показват по-ниско активиране на протеина IL-1 бета.

Оказва се, че кофеинът всъщност предотвратява образуването на тези съединения, предизвикващи възпаления в клетките. "Това откритие може да обясни защо консумацията на кофеин корелира с по-ниско кръвно налягане", заявява професор Марк Дейвис.

Изследователите отбелязват, че понижаването на хроничните възпаления при по-възрастните може да попречи на редица свързани със старостта заболявания, включително високо кръвно налягане, калциране на артериите и други сърдечно-съдови проблеми. Предстоят още изследвания, за да се потвърдят окончателно тези твърдения, както и да се разработят специфични лекарства, които да противодействат на причините за тях.

Засега обаче пиенето на кафе може да бъде един от начините за намаляване на възпалителни процеси, които естествено идват с възрастта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари