С-400 прехваща всичко, което лети

0
Зенитноракетният комплекс вероятно ще мъсти за сваления Су-24
Зенитноракетният комплекс вероятно ще мъсти за сваления Су-24

Доц. д-р Георги Маринов; 24 часа

Зенитноракетният комплекс вероятно ще мъсти за сваления Су-24

Един от отговорите на Русия след свалянето на бомбардировача Су-24 бе изпращането в Сирия на най-мощната ѝ зенитноракетна система (ЗРС) С-400 “Триумф”. Тъй като e очевидно, че няма да се използва срещу самолети на “Ислямска държава” или на “умерената опозиция”, остава вариантът с нейна помощ руснаците да си върнат на Турция за поразения самолет. ЗРС С-400 е разгърната във военновъздушната база Хмеймим.

В страните от НАТО системата С-400 “Триумф” се води под кодовото наименование SA-21 Growler. Тя е зенитно-ракетно оръжие със среден и голям обсег на действие, предназначено за противоракетна отбрана. Това е система от ново поколение без аналог в света

Състои се от средства за управление, 6 отделни зенитноракетни комплекса и обслужващи средства. Може да поразява с голяма точност разузнавателни самолети от типа TR-1, стратегически самолети от типа В-1В, FB-111, B-52, специализирани самолети за радиоелектронна борба, самолети за ранно предупреждение, “невидимите” самолети B-2, F-117A по технологията “Стелт”, крилати ракети тип “Томахоук”, балистични ракети със среден радиус, оперативно-тактически и аеробалистични ракети.

На практика няма въздушно-космическо средство, което да не може да бъде прехванато и поразено. Системата може да унищожава дори самолети, летящи извън границите на радиовидимостта на съвременните наземни локатори.

С-400 “Триумф” е единствената система в света, която може да използва повече от 4 типа ракети с различна стартова маса и далекобойност, създавайки ешелонирана отбрана. Ракетите поразяват цели, летящи на височина от 5-10 м до 27 км със скорост до 4800 м/с на разстояние до 400 км. За сравнение, американският ЗРК “Пейтриът” не може да поразява летящи цели на височина под 60 м.

Триумф” може да открива, съпровожда и поразява до 36 цели едновременно и до 72 управляеми ракети Разгръщането на системата става само за 5-10 минути, като времето за привеждане в бойно положение е само 3 минути.

Командният пункт на “Триумф” (ПБУ 55К6Е) може да осигури интегриране в структурата за управление на всякаква система за противовъздушна отбрана. Всички процеси на разкриване, съпровождане, разпределение на целите между зенитно-ракетните комплекси от състава на системата, прехващането им, съпровождането на целите, изборът на типа ракета, подготовката за пуск, управлението на ракетата и оценката на резултата от поразяване, са автоматизирани. Радиолокационната система (РЛС 92Н6Е) може да разпознава принадлежността на над 100 цели едновременно.

Системата обменя данни с голямо количество източници на информация с наземно, въздушно и космическо базиране. Тя е изградена на базово-модулен принцип, позволяващ удовлетворяване на всички специфични изисквания на видовете въоръжени сили и родове войски, като може да се интегрира успешно с техните системи за ПВО.

След разкриване и прехващане на целите радиолокационната станция на командния пункт ги разпределя между управляемите ЗРК на системата, като им задава необходимите параметри. Командният пункт може да управлява едновременно до 8 ЗРК c по 12 пускови установки (ПУ 5П58СЕ2) на всеки комплекс, като на всяка установка има по 4 ракети.

В зависимост от вида на целите ЗРК може да избира подходяща ракета от типа 48Н6Е, 48Н6Е2, 48Н6Е3, 9М96Е или 9М96Е2.

Ефективността на поразяване е не по-малка от 90% за пилотираните цели (включително и по технологията “Стелт”) и не по-малка от 80% за безпилотните цели. Управлението на ракетите е комбинирано, като по-голямата част от траекторията им се управлява с бордова система с използване на данните от наземния радиолокатор, които се актуализират в процеса на полета.

В крайния участък на полета ракетата се управлява по данни на активната радиолокационна самонасочваща глава.

Взривяването на ракетата се осъществява от управляем радиовзривател, който отчита както параметрите на полета и вероятността за разпръскване на осколките, така и тяхната скорост и дори уязвимостта на целта.

Момент от разтоварването на ЗРК С-400 на сирийска земя

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари