Турция ще трябва да иска мир с Русия

0
Ако Турция иска отношенията й с ЕС да се подобряват и в бъдеще, тя също трябва да се включи в този процес на разговори с Русия
Ако Турция иска отношенията й с ЕС да се подобряват и в бъдеще, тя също трябва да се включи в този процес на разговори с Русия

След инцидента с руския самолет Су-24, който бе свален от турските ВВС в небето над Сирия, растящото напрежение в отношенията между Турция и Русия поставя под заплаха турските позиции в Сирия. Също така и намалява влиянието на Турция като важен участник в преговорните процеси за Сирия. Турция ще трябва да иска мир с Русия.

Това пише в своя авторска статия бившият генерален секретар на НАТО и външен министър на Испания Хавиер Солана. Той предполага, че растящото напрежение в руско-турските отношения може да се окаже проблем за работата на Турция в Сирия, пише Блиц.

„Турските интереси в Сирия се отличават от декларираната борба с бойците от ДАЕШ или смяната на президента Башара Асад. Турция главно се стреми да попречи на кюрдските групировки, в частност Работническата партия на Кюрдистан и Партията на демократическия съюз, да получат контрол над част от територията на Сирия”, пише Солана в статията си за Project Syndicate.

„От лятото на 2015 година ред въоръжени стълкновения фактически прекъснаха двугодишното примирие между Работническата партия на Кюрдистан и правителството на Турция. Това предизвиква нови опасения за укрепването на позициите на сирийските кюрди”, припомня Хавиер Солана.

„Турският конфликт с кюрдите създава проблеми и за САЩ, които смятат, че кюрдското опълчение се явява единствената сила, способна да даде сериозен военен отпор на ДАЕШ в наземна операция. Ненавистта към кюрдите съществено подкопава доверието към Турция като участник в преговорите по регулиране на процесите в Сирия. Въпреки това победата над ДАЕШ остава първостепенна задача на световната общност, а за целта трябва да се водят преговори с Русия”, пише още Солана.

„След терористичните актове в Париж от ноември се видя, че усилията по сътрудничество в борбата с тероризма се увеличиха. В това чисто между Франция и Русия. Ако Турция иска отношенията й с ЕС да се подобряват и в бъдеще, тя също трябва да се включи в този процес на разговори с Русия”, завършва Солана.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари