Путин: Ще има тежки последствия за Турция!

0
Инцидентът ще има тежки последствия, предупреди държавният глава в Кремъл
Инцидентът ще има тежки последствия, предупреди държавният глава в Кремъл

Турция се снабдява с петрол от завладените от терористите територии, заяви руският президент Владимир Путин в първа реакция по повод сваленият тази сутрин от Турция руски изтребител Су-24, предаде ТАСС.

Руският самолет е бил свален от ракета "въздух-въздух", изстреляна от турски изтребител Ф-16, уточни  той.

Су-24 по никакъв начин не е заплашвал Турция, бомбардировачът е участвал в операция срещу терористите от "Ислямска държава" на територията на Сирия, подчерта  държавният глава в Кремъл.

Инцидентът ще има тежки последствия за отношенията ни, предупреди държавният глава в Кремъл. Той подчерта, че страната му категорично няма да търпи извършването атаки като тази от сутринта.

Нападението срещу руския фронтови бомбардировач Су-24 е удар в гърба, който е нанесен на Русия от поддръжниците на терористите. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на срещата си с йорданския крал Абдала Втори.

„Днешната загуба е свързана с удар, който ни е нанесен в гръб от помагачите на тероризма. По друг начин аз не мога да определя това, което се случи“, каза руският лидер.

Днес в програмата на държавния глава е предвиден разговор с краля на Йордания Абдула II в Сочи.

Днешният инцидент е първият от близо 60 години, в който въоръжените сили на страна, член на НАТО, свалят руски или съветски военен самолет, отбелязва Ройтерс.

НАТО свиква извънредно заседание след инцидента с руския фронтови бомбардировач Су-24 в Сирия, предаде БГНЕС.

„Заседанието на Северноатлантическия съвет ще започне в 17 часа местно време (18 ч българско) по искането на Турция“, заяви представител на алианса, отбелязвайки, че „никакви мероприятия за пресата не са предвидени за момента“.

По-рано министерството на отбраната на Русия съобщи, че руски боен самолет Су-24 е летял в сирийското въздушно пространство на височина 6000 метра.

“Самолетът е летял на височина 6000 метра. Съдбата на летците се уточнява. По предварителни данни пилотите са успели да катапултират. Изясняват се причините, довели до падането на руския самолет“, се казва в изявлението, в което се добавя: „Министерството на отбраната отбелязва, че по време на полета самолета е бил на територията на Сирия. Това е регистрирано от обективните средства за контрол“.

Президентът Путин подчерта, че сваленият от турските ВВС руски боен самолет не е заплашвал Турция.

„При всички положения, нашите летци, нашият самолет по никакъв начин не са заплашвали Турската република. Това е очевидно. Те са провеждали операция срещу терористите от „Ислямска държава“, каза стопанинът на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че руският боен самолет е действал в планинската част на северна Латакия, „където са концентрирани бойци, които по произход са от Русия“. „И в този смисъл летците са изпълнявали своята основна задача“, каза още Путин, уточнявайки, че става дума за превантивни удари по терористите, които във всеки един момент могат да се върнат в Русия.
„Не знам на кого беше нужно това, което беше извършено днес. Във всеки случай не на нас“, заключи руският президент.

Междувременно руското министерство на отбраната привика турският военен аташе в Москва, след като Турция свали руски бомбардировач на границата със Сирия, съобщиха от турското посолство. А турското посолство в Москва е засилило мерките си за сигурност.

Турция има право да защитава своите граници, заяви пък турският премиер Ахмет Давутоглу след инцидента със сваления руски самолет. "Нека светът знае, че всеки, който нарушава границата ни, ще получи ответен отговор от наша страна. Наше право е да предприемем действия”, заяви министър-председателят.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари