Руснаците се завръщат на българското Черноморие

0
През юли и август нараства броят на почиващите руски туристи у нас
През юли и август нараства броят на почиващите руски туристи у нас

Интересът сред руснаците за почивки в България започва да се възобновява, въпреки спада в началото на летния сезон, съобщи Асоциацията на туристическите оператори в Русия (АТОР), цитирана от ТАСС.

„През юли търсенето на почивки в България започна да расте. До голяма степен за това помогнаха и българските хотелиери, които редовно правят специални предложения на руските туристически фирми“, отбелязват от асоциацията.

Според представител на туристическа компания, България е влязла сред петте най-търсени дестинации за това лято. По думите му руснаците приемат страната ни преди всичко като място за почивки с деца, а юни е традиционно слаб месец за руските туристи заради променливия климат.

„Много руснаци предпочитат гарантирано слънце и добре затоплено море. Освен това времето на масовите отпуски в Русия е през юли и август, така че търсенето за тези месеци традиционно се увеличава“, поясняват от компанията.

И все пак данните на туристическа компания показват, че търсенето по тази дестинация е паднало с 20% спрямо миналата година – данни, потвърдени и от информацията на министъра на туризма Николина Ангелкова. По думите й спадът е предвиден още в началото на годината, но от началото на юли се наблюдава раздвижване.

В началото на седмицата Летище Варна отчете спад на руските пътници за първите 6 месеца на годината от 41%. От бранша се надяват спадът да бъде компенсиран с туристи от други страни.

За същия период данните от летището сочат близо 10% ръст на пътниците от Германия в сравнение с 2014 г. Увеличение има и при туристите от Норвегия, Турция и Великобритания.

В края на юни парламентарната Комисия по икономическа политика и туризъм отказа да премахне визовия режим за краткосрочно пребиваване (до 90 дни) за гражданите на Руската федерация. Комисията отхвърли предложението на „Атака“, тъй като то не е съобразено с Договора за присъединяване на България към Европейския съюз, с Конституцията и с европейското законодателство.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари