Руските лекари не пускат Навални да излети за Германия

0
Главният лекар на болницата е казал, че състоянието на Навални е твърде нестабилно, за да пътува
Главният лекар на болницата е казал, че състоянието на Навални е твърде нестабилно, за да пътува

Руските лекари отказват да пуснат опозиционера Алексей Навални да излети за Нюрнберг, където да се лекува, съобщи прессекретарят му Кира Ярмиш

Главният лекар на болницата е казал, че състоянието на Навални е твърде нестабилно, за да пътува, и след това се е заключил в кабинета си, казва Ярмиш, цитирана от в. "Гардиън" и Дневник.

Самолет с медицински екип е излетял рано тази сутрин от Германия, за да откара руския опозиционер Алексей Навални на лечение в болница в Берлин, съобщи ДПА. 44-годишният Навални се намира в кома в болница в сибирския град Омск. Съществуват подозрения, че той е бил отровен със силно халюциногенно вещество.

Всички необходими разрешения за прехвърлянето на Навални от Русия в Германия са осигурени, е заявил германският правозащитник и филмов продуцент Яка Бизил.

Навални би могъл да пристигне в Берлин още днес. В германската столица той ще бъде лекуван в болницата "Шарите". Цената на полета и на лечението ще бъде покрита от частни лица, уточни Бизил.

Според Иван Жданов, директор на основаният от Навални неправителствен Фонд за борба с корупцията, служителка на пътната полиция е казала в негово присъствие, че в тялото на опозиционера е открито вещество, което е опасно не само за живота му, но и за хората около него. Всички около Навални трябва да бъдат в защитни костюми, допълнила тя, но не дала никакви подробности.

Транспортната полиция е била в болницата, защото се е подготвяло превозването му в чужбина и към 6:00 часа сутринта все още е имало разрешение за изпращането му в Германия, каза съпругата му Юлия Навална. Според нея това забавяне се прави, за да изчезнат остатъците от химическото вещество в тялото на съпруга ѝ. Нямаме доверие на тази болница и искаме да го преместим в болница, където се доверяваме на лекарите, каза още тя.

Навални, смятан за най-яростния вътрешен критик на руския президент Владимир Путин, беше свален в безсъзнание в сибирския град Омск от полет от Томск за Москва. Самолетът е кацнал аварийно заради заболяването на Навални, който е бил откаран в болница и поставен на командно дишане. Според Ярмиш най-вероятно опозиционерът е бил отровен с нещо, поставено в чая му.

Пред руската телевизия "Дожд" главният лекар на болницата в Омск Анатолий Калиниченко не пожела да спекулира за причините за заболяването на Навални и заяви, че се извършват тестове за уточняване на диагнозата му.

Германският канцлер Ангела Меркел поиска бързи обяснения от Русия за обстоятелствата около вероятното отравяне.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари