Руски връзки и никакви отговори за инвестицията "за около 1 милиард долара"

0
Всички въпроси за повече конкретика не получават отговори нито от държавата, нито от двете компании
Всички въпроси за повече конкретика не получават отговори нито от държавата, нито от двете компании Снимка: БТА

Българското правителство подписа с Gemcorp Capital и IP3 Corporation меморандум за инвестиции "на стойност около 1 млрд. долара"

Намерение за такива огромни инвестиции не може да остане незабелязано в България, защото всички преки чуждестранни инвестиции за 2021 г. са съвсем малко повече, пише Генка Шикерова в разследване, публикувано в  Свободна Европа. 

Засега знаем само сферата на бъдещите инвестиции - енергетиката. Всички въпроси за повече конкретика не получават отговори нито от държавата, нито от двете компании. За сметка на това обаче информацията за миналото на едната фирма не е оскъдна. Gemcorp и нейният представител Атанас Бостанджиев имат в близкото минало връзки с руски капитали и олигарси.

Компанията и Бостанджиев отрекоха да имат днес връзки с Русия, но много въпроси все още нямат отговори. Какво точно ще правят Gemcorp в България? С кого ще го правят? Откъде ще дойдат парите?

Вицепремиерът Асен Василев защити реномето на британската компания Gemcorp с обяснението, че тя е "дошла с колеги от американското посолство". Тук историята стана още по-объркана, защото посолството на САЩ отговори на питане на Свободна Европа и в прав текст отрече това да е истина.

Случаят влезе и в парламента, където опозиционната ГЕРБ-СДС поиска анкетна комисия по въпроса, но беше подкрепена само от ДПС и такава комисия не беше създадена.

Какво точно е подписано

Меморандумът, който Gemcorp подписа с правителството, е за инвестиции на стойност "около 1 млрд. долара". Въпреки, че става въпрос за планове за голяма инвестиция, за подписването на документа се разбра чак след събитието от съобщение на пресцентъра на Министерството на енергетиката. Текстът на самия меморандум не беше публикуван. В съобщението обаче е очертана широка обща рамка, която обхваща целия сектор енергетика.

Меморандумът регламентира сътрудничеството между страните относно „планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика“, пише в съобщението.

В подписания меморандум са отбелязани и проучвания „за изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на „Марица Изток“ [край Стара Загора], както и развитието на устойчиви планове за използване и управление на ядреното гориво“.

Част от сферите, записани в меморандума между Gemcorp и правителството, присъстват и в Плана за възстановяване и устойчивост, по който България очаква финансиране от Европейския съюз на стойност почти 13 млрд. лева. От компанията обаче отрекоха с прессъобщение, че ще участват в проекти по Плана за възстановяване.

В интервю за Капитал Атанас Бостанджиев внесе малко повече конкретика и каза, че компанията има намерение да внася в България втечнен газ от САЩ.

Свободна Европа изпрати запитване за намеренията на посочените контакти в сайта на компанията, но отговор не беше получен.

Какво знаем за компанията

Фондът Gemcorp Capital е инвестиционен фонд, фокусиран върху развиващите се пазари и е базиран в Лондон. Компанията има в историята си сделки с руски държавни компании. В бизнес историята ѝ фигурира и неуспешен опит за посредничество при продажбата на руската ваксина срещу COVID-19 Sputnik V на африканската държава Гана, пише в статия на Файненшъл таймс.

Първоначалният капитал на Gemcorp e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян.

Gemcorp Capital е основан през 2014 г. от няколко души, сред които и българинът Атанас Бостанджиев, за когото ще припомним малко по-късно. Според Файненшъл таймс първоначалният капитал на Gemcorp e предоставен от руския милионер Алберт Авдолян. Този факт обаче не е бил оповестен публично. Именно „това илюстрира сложните и заплетени интереси на руски бизнесмени, които инвестират активите си в лондонското сити“, пише изданието.

Gemcorp Capital започва работа с 250 млн. долара, осигурени от компания, контролирана по това време от Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев.

Първите пари идват от продажбата на телекомуникационна компания, собственост на Авдолян и Адониев и свързана с "Ростех". "Ростех" пък е руски държавен военен конгломерат, чиито танкове, бомби и ракети се използват и днес срещу Украйна.

Сергей Адониев беше и един от притежателите на т.нар "златни паспорти" в България. Той получи български паспорт през 2008 година, въпреки че още тогава не е отговарял на условията за него. Причината е, че има присъда в САЩ за пране на пари десетилетие по-рано. По-късно паспортът му беше отнет.

Документално участието на Авдолян в Gemcorp приключва през 2020 г., а той продължава да инвестира в проекти, свързани с природни ресурси в Русия заедно с "Ростех".

Руските връзки

Веднага след съобщението за подписването на меморандума, сайтът BIRD публикува информация, че фондът е свързан с руски бизнесмен, приближен до санкционирания от Запада директор на руския държавен военен конгломерат “Ростех” Сергей Чемезов.

Файненшъл таймс също потвърждава тази информация и припомня, че Чемезов е близък приятел на руския президент Владимир Путин, с когото са делили един апартамент, докато са служили в съветските тайни служби КГБ в Източна Германия.

Пред британското издание Авдолян казва, че като инвеститор в Gemcorp не е имал контрол или влияние върху бизнеса и решенията на фонда.

„Познавам Сергей Чемезов не като политик, а като човек. Оценявам и уважавам човешките му качества и богатия му житейски опит”, казва Авдолян. „Той [Чемезов] е роден в Иркутска област, където живеехме дълго време с родителите ми. Нашите семейства се познават". Така Авдолян обяснява познанството си със Сергей Чемезов.

От своя страна Сергей Адониев казва, че никога не е имал тесни бизнес връзки с Чемезов и определя връзката си с „Ростех“ като „кратка и незначителна“. Пред Файненшъл таймс Адониев потвърждава, че притежаваната от него и Авдолян компания е имала "сделки" с Чемезов и „Ростех“.

Бяхме подложени на силен натиск от конкурентни руски бизнес магнати, много по-мощни и влиятелни от нас. Обърнахме се към Чемезов, защото смятахме, че включването на "Ростех" ще ни помогне да се справим с този натиск“, казва Адониев.

От Gemcorp твърдят, че Авдолян и Адониев никога не са имали влияние върху дейността на фонда.

"Нямаме руски инвеститори"

Адониев е прекратил участието си в Gemcorp през 2015 г., а Авдолян през 2020 г., пише Файненшъл таймс.

Шест дни преди подписването на меморандума с българското правителство, Gemcorp публикува съобщение, че няма руски връзки и че работи с клиенти от развиващите се пазари по цял свят. Компанията заклеймява руската агресия в Украйна, но не става ясно какъв е конкретният повод за тази позиция.

„Русия беше ключов доставчик на зърно за някои от тези клиенти, но доставката на руско зърно беше сравнително малка част от цялостния ни бизнес в международен план“, пише в съобщението. В него се обяснява, че фондът се е занимавал с изкупуване на зърно в Русия през 2019 и 2020 г., но този бизнес е бил затворен през първата половина на 2021 г.

„Сега нямаме руски инвеститори или клиенти. Първоначалният инвеститор във фонд Gemcorp Capital беше юридическо лице, подкрепяно от две руски лица, които никога не са били обект на санкции“, казват от фонда.

От там уточняват, че неговият дял е бил изкупен през 2020 г. и компанията не е имала други руски инвеститори.

Атанас Бостанджиев и руските връзки

В сайта на Gemcorp Атанас Бостанджиев е представен като основател и председател на фонда, който отговаря за цялостното управление на фирмата. В неговата професионална биография също има руски следи.

Той е бил директор на лондонския клон на инвестиционното дружество VTB Capital, дъщерно на санкционираната руска банка „Внешторгбанк“ (ВТБ). В периода, в който Бостанджиев работи във VTB Capital (2011-2014), дружеството е акционер във фалиралата българска банка КТБ. През есента на 2011 г. VTB Capital купува и 80 на сто от „Булгартабак холдинг“, които по-късно продава на фирма, регистрирана в Лихтенщайн. Редица публикации твърдят, че зад тази фирма по това време е депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Бостанджиев се познава и е работил няколко години в Лондон и с бившия финансов министър (2001-2005) Милен Велчев. Към момента Велчев е управител на VTB Capital в България.

Файненшъл таймс припомня и още един любопитен детайл от биографията на Бостанджиев. Като директор на Gemcorp той говори на първата инвестиционна среща на върха Русия-Африка в Сочи през 2019 г. Бостанджиев е бил сред малцината представители на западния бизнес с реч на конференцията, на която изявление прави и руският президент Владимир Путин.

На форума в Сочи, подкрепяният от държавата руски експортен център обявява, че ще стартира проект за 5 млрд. долара, насочен към Африка, който ще се управлява от Gemcorp и подкрепяните от държавата банки VEB и Sberbank. Към днешна дата от Gemcorp казват, че този проект не е стартирал.

Друг проект, обвързан с Русия, е опитът на Бостанджиев да продава руски ваксини. Според Файненшъл таймс през 2021 г. Бостанджиев е изпратил писмо до министъра на здравеопазването на Гана, с което е предложил да достави в африканската държава руската ваксина Sputnik V срещу COVID-19.

Файненшъл таймс припомня, че това e периодът, в който Кремъл се опитва да популяризира руската ваксина като алтернатива на западните. От Gemcorp казват, че тази сделка така и не е била осъществена.

Как Gemcorp идва в България

До този момент Gemcorp няма инвестиции в България, а информацията за руски връзки провокира въпроса как така фондът изведнъж се появява в София.

Пред Нова телевизия вицепремиерът Асен Василев отговори на въпроса дали е направена проверка на фирмата за връзки с Русия.

"Gemcorp дойдоха при нас с колеги от американското посолство от Департамента на САЩ", каза Василев.

Gemcorp са британска компания и от интервюто на Василев не става ясно, каква е връзката със САЩ. "Мисля, че министър [Александър] Николов като министър на енергетиката си е свършил домашното и не вярвам да има такива зависимости", каза Василев. Малко по-късно той добави, че от компанията са дошли "с представители на американското и на английското посолство".

Свободна Европа попита посолството на САЩ и получи еднозначен отговор, че "търговският аташе не е присъствал на подписването на въпросния меморандум".

"Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", казаха за Свободна Европа от посолството на САЩ в България.

Атанас Бостанджиев казва в интервю пред Капитал, че контактът му с българското правителство минава през инициативата "Три морета", която се проведе в София в края на миналата година под патронажа на президента Румен Радев.

"През ноември миналата година обаче бяхме в София с бившия посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3. Имахме срещи с президента (Румен Радев), на които представяме нашия интерес за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход, както и малки модулни ядрени реактори", казва Бостанджиев.

Тази среща е документирана на сайта на президента Румен Радев. Срещата се е провела на 24 ноември 2021 г., а Майкъл Хюит е представен като "съосновател на енергийна компания, която има интерес да инвестира в България".

След тези разговори е била направена и среща с представители на служебното правителство, обяснява Бостанджиев. Днешните премиер и вицепремиер, Кирил Петков и Асен Василев, по това време вече не са част от служебното правителство, а са лидери на партия, която току що е спечелила парламентарните избори на 14 ноември 2021 г.

Попитахме Министерството на енергетиката за подробности за меморандума и за конкретните инвестиционни намерения. В отговора се казва, че нямат какво повече да добавят към думите на вицепремиера Асен Василев. Така информацията за бъдещите инвестиции за "около 1 млрд. долара" свършва дотук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари