Русия тества изключване от глобалната интернет мрежа

0
"Учението" доколко автономен е Рунет е извършено в нощта срещу 5 юли
"Учението" доколко автономен е Рунет е извършено в нощта срещу 5 юли

"Учението" доколко автономен е Рунет е извършено в нощта срещу 5 юли

Русия е направила тест на вътрешната си интернет мрежа, прекъсвайки частично достъпа до глобалната мрежа за част от институциите, съобщава руското издание РБК. Това е станало в нощта срещу 5 юли, допълват източници на изданието.

От Роскомнадзор обясняват, че това е част от "учения" за сигурността на руската мрежа, които са били успешни. От институцията обаче не уточняват какви са били задачите в тези учения, които са наложили изключването на международния интернет, допълва още изданието, пише Инвестор.бг.

Руски телекоми, сред които "Ростелеком" и "МегаФон" също са отказали коментар на запитванията.

Източник на РБК припомня, че в Закона за суверенитета на Рунет (руския интернет) е записано, че трябва да бъде осигурена работата на мрежата при изключване "отвън". Вероятно в хода на това учение е трябвало да бъде проверено дали действително работата на Рунет ще продължи, ако бъде изключена международната мрежа.

РБК посочва, че по време на тестовете руснаците не са имали достъп до услуги, предлагани от Google или Wikipedia, но са можели да ползват услуги, хоствани в Русия. Източници на Moscow Times обаче коментират, че по време на това "учение" са били сринати мрежите на някои държавни агенции - например железниците не са могли да издават онлайн билети. РДЖ обясни малко по-късно проблема с атака на хакери.

Блокирана е била и работата на системата на федералната служба за ветеринарен контрол Россельхознадзор. Имало е и затруднения в работата на някои телекоми.

Според анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) тези тестове са част от плановете на Русия за изолация на "западното влияние". Данните обаче показват, че на този етап страната ще пострада от продължителна изолация от глобалната мрежа, защото международната търговия разчита на интернет за извършване на почти всички действия.

Руски експерти по цифрова сигурност коментират, че основните сървъри са собственост на САЩ и Русия не може да им влияе. Според тях тестовете могат да помогнат да бъде осигурена връзка по време на глобални повреди или хакерски атаки, но временно. Днес глобалната мрежа е много обвързана и е трудно да бъде разделена, смятат те, цитирани от РБК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    въпрос
    "* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви! " Използваме кирилицата. Да, ама не! За да се изпрати коментара, трябва на латиница да се напише т.н. парола.
  • 9
    1
    Дунав мост
    Пак нещо сте осрали сайта. Няма по тежък сайт в историята на интернет. Какви заявки валят - чудо е. За ми премигва нон-стоп курсора на мишката, единствено на вашия сайт, има някаква причина.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари