Русия тества успешно местната разработка Рунет

0
Рунет трябва да бъде алтернатива на глобалната мрежа Интернет
Рунет трябва да бъде алтернатива на глобалната мрежа Интернет

Русия е тествала успешно местната разработка Рунет, която трябва да бъде алтернатива на глобалната мрежа Интернет, съобщиха местните медии, а също така и ред световни агенции.

Днес са проведени всеруски учения по обезпечаването на устойчивата работа на Рунет под надзора на Министерството на цифровото развитие, връзките и масовите комуникации (Минкомсвяз). Сред главните участници е била и IT-компанията "Ростелеком-Солар", която се занимава с киберсигурност.

"Ученията ни показаха, че като цяло и властите, и телекомуникационните оператори са готови да реагират ефективно на възникващи рискове и опасности. Може да се осигури стабилно функциониране както на интернет мрежата, така и на единната телекомуникационна мрежа", заяви зам.-министърът на Минкомсвяз Алексей Соколов, цитиран от РИА Новости.

ТАСС пък съобщи, че тестовете са оценили уязвимостта на устройствата с интернет на различни влияния, а също така са включвали проверка на способността на Рунет да се противопоставя на "външни отрицателни влияния".

Засега не се съобщават подробности за това какви точно са били тестовете, но според Минкомсвяз обикновените потребители не забелязват никакви промени. Скоро резултатите ще бъдат предоставени на президента Владимир Путин.

Русия се стреми да развие по-подходящи мрежови услуги за своите граждани. Тя вече обяви планове за създаване на собствена "Уикипедия" и прие законопроект, който забранява продажбата на смартфони, които нямат предварително инсталиран руски софтуер.

За успешните изпитания на Рунет съобщи и Би Би Си. Там пък проф. Алън Удуърд, компютърен специалист от Университета в Съри, коментира така:

"За съжаление руската посока е само още една стъпка към нарастващото разбиване на интернет. Все по-често авторитарни държави, които искат да контролират това, което виждат гражданите, гледат какво вече са направили Иран и Китай. Това означава, че хората там няма да имат достъп до диалог за това, което се случва в собствената им страна, те ще бъдат държани в рамките на собствения им балон".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари