Русия: Ще изгоним чуждестранните компании от руския пазар

0
Помощник на Путин предупреди за действия срещу европейски фирми
Помощник на Путин предупреди за действия срещу европейски фирми

Ако бъдат запорирани руски активи в ЕС, Москва може да предприеме ответни мерки спрямо европейски компании. Това заяви в интервю за сп. "Форбс" Андрей Белоусов, помощник на руския президент, предаде ТАСС.

 Франция и Белгия замразиха руски банкови сметки, съобщиха тези дни осведомителните агенции. Това стана по искане на бивши акционери на петролната компания ЮКОС, след като постоянният арбитражен съд в Хага осъди миналата година Москва да им плати обезщетение от 50 милиарда долара (37 млрд. евро). 
 
Съдът призна руската държава за виновна, че е унищожила по политически причини компанията, която бе собственост на олигарха и противник на Кремъл Михаил Ходорковски.
 
"Не изключвам, че ако тази кампания стигне твърде далеч (до запориране на руски активи, бел. на ТАСС) и съществено засегне интересите на Русия, ние - без да напускаме правовото поле, ще приложим адекватен отговор, който ще предизвика допълнително изтласкване на чуждестранни компании от руския пазар", каза Белоусов.
 
Помощникът на Владимир Путин изтъкна, че това ще е нежелателна мярка.
 
"Това ще е крайно нежелателно за нас, смятаме го за абсолютно контрапродуктивно, но с цел да защитим интересите на Русия си запазваме тази възможност. Засега не извършваме никакви предварителни действия от този род", подчерта Белоусов. 
 
Френски компании са отправили до руски държавни структури - техни контрагенти в Русия, молба да изчакат с плащания към тях, "защото се страхуват транзакциите им да не бъдат запорирани", отбеляза помощникът на руския лидер.
 
Засега обаче кампанията за поставяне под възбрана на руски активи в ЕС не е добила масов характер, уточни той.

"За момента по-скоро се демонстрират някакви действия. Съдебни пристави обикалят и правят опис на руско имущество - нещо силно нервиращо, най-вече за нашите френски колеги", каза Белоусов.

 

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари