Русия се готви да напусне ПАСЕ като "отделна цивилизация"

1
Москва се сърди, че не намира съюзници в Съвета на Европа и съда в Страсбург
Москва се сърди, че не намира съюзници в Съвета на Европа и съда в Страсбург

Москва се сърди, че не намира съюзници в Съвета на Европа и съда в Страсбург

Русия трябва да преразгледа своята роля в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и да бъде готова да я напусне, като се осъзнае, че е "отделна цивилизация", заяви днес ръководителят на руската делегация в ПАСЕ Пьотр Толстой, заместник-председател на Държавната дума, цитиран от ТАСС. Излизането от ПАСЕ ще повлече и напускане на Съвета на Европа, който обединява 47 държави и държи настрана само Беларус заради хронично незачитане на човешките права, пише вестник Сега.

Това означава, че Русия ще престане да признава и юрисдикцията на Европейския съд за правата на човека (ЕПСЧ), в който през 2020 г. бе първенец по осъдителни решения - 173, или двойно повече от класиралата се на второ място Турция (85).

"Проблемът е, че именно ПАСЕ избира съдиите в ЕСПЧ, повечето от които представляват организацията с идеална цел на (Джордж) Сорос, именно тази асамблея взема решение за наказателна процедура и не може да се каже, че няма да бъде задействана <…> Можем да се сблъскаме с това, трябва трезво да гледаме истината в очите. Струва ми се, че трябва да преразгледаме нашата роля в тази организация; второ, да бъдем готови да я напуснем, ако наказателната процедура бъде задействана срещу нашата страна", каза Толстой на кръгла маса в Съвета на Федерацията.

На сесията на ПАСЕ през януари бе приета в регламента възможността да се използва т.нар. тристранен механизъм срещу нарушения на Устава на Съвета на Европа. Механизмът може да бъде задействан по настояване на поне една трета от членовете на асамблеята. Според Толстой, ако наказателната процедура бъде приложена срещу Русия, "ще трябва да мислим как да формираме заместващи органи, в случай че изведнъж излезем от Съвета на Европа".

По думите му "на фона на опозоряването" на Русия никакви доклади на руската делегация в ПАСЕ няма да изменят положението и затова страната трябва "да се осъзнае като отделна цивилизация". Толстой каза пред журналисти, че вече е разговарял по темата с руската омбудсманка Татяна Москалкова, която го запитала: "А какво ще стане с ЕСПЧ?" Отговорил ѝ: "Може да си направим свой ЕСПЧ с нашите съюзници, ако има такива. Ако пък няма, може да си създадем вътрешна правова система като допълнителен механизъм за контрол, който да отговори на желанията на нашите граждани за защита на техните права".

Що се отнася до съюзниците, Толстой призна, че Русия няма съюзници в ПАСЕ, защото не е определила напълно своите цели и интереси за какво членува в тази организация. "Остана крайно малко почва за сътрудничество със Съвета на Европа. Там не се приемат никакви обединителни теми, предлагани от нас. Докато нямаме съюзници, докато не разбираме за какво се намираме в тази организация, ще бъде все така - конфронтационен подход, преследване на Русия по абсолютно всички политически въпроси, опозоряване и сатанизиране на нашата страна в очите на общественото мнение на всички страни в Съвета на Европа. Няма как иначе. Ние нямаме съюзници."

Страните, които Русия "по някаква причина смята за свои съюзници", не подкрепят Москва. "Говоря за цяла редица държави. Няма да ги назова, за да не обидя никого. Защо нямаме съюзници? Защото самите ние не разбираме напълно какво правим там, какви интереси защитаваме", оплака се депутатът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари