Русия предупреди НАТО

0
Американски миноносец, който  е навлязъл в Черно море е обезпокоил Москва
Американски миноносец, който е навлязъл в Черно море е обезпокоил Москва

Висш руски дипломат предупреди НАТО да не увеличава присъствието на военноморските си сили в Черно море, тъй като това ще подкопае регионалната сигурност и ще влоши допълнително отношенията на алианса с Москва, предаде Ройтерс.

По-рано този месец руски медии съобщиха, че американският ескадрен миноносец "Портър" е навлязъл в Черно море за рутинна мисия - действие, обезпокоило Москва, тъй като наскоро корабът е бил оборудван с нова ракетна система.

Съгласно Конвенцията от Монтрьо страни, които нямат излаз на Черно море, могат да разполагат в него свои военни кораби за не повече от 21 дни, предаде Дарик. 

Членуващите в НАТО Турция, Румъния и България имат излаз на Черно море. Русия, която през 2014 г. анексира украински Крим, има свой черноморски флот, базиран в Севастопол, припомня Ройтерс.

Ако е взето решение за създаване на постоянни сили, това ще дестабилизира обстановката, тъй като това не е море на НАТО, заяви висшият служител на руското външно министерство Андрей Келин, цитиран от руски информационни агенции.

Алиансът няма нищо общо с Черно море. Не смятам, че това ще подобри отношенията ни с НАТО, допълни Келин.

 

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари