Русия поиска гаранции от ЕС за „Турски поток“

0
Москва ще бъде готова да продължи работата по изграждането на втората отсечка на „Турски поток“, само след като получи юридически гаранции
Москва ще бъде готова да продължи работата по изграждането на втората отсечка на „Турски поток“, само след като получи юридически гаранции Снимка: БГНЕС

Москва ще бъде готова да продължи работата по изграждането на втората отсечка на „Турски поток“, само след като получи юридически гаранции от ЕС. 

Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. 

Проектът за изграждане на втората отсечка от тръбопровода може да удовлетвори увеличаващото се потребление на газ в страните от Южна Европа и Балканите, напомни Лавров, цитиран от „Ведомости“ и БГНЕС.

„Имайки предвид неуспешния опит с „Южен поток“, ще сме готови да пристъпим към изграждането, само след като получим твърди юридически гаранции от страна на Брюксел“, подчерта той.

„Москва иска да бъде уверена, че ЕС няма да създава пречки, когато строителството на „Турски поток“ вече бъде завършено и на дневен ред е въпросът за включването на тръбата към европейската инфраструктура, както това се случи по-рано. Тези гаранции са необходими сега и трябва да носят задължителен характер", каза федерален чиновник по повод думите на министъра.

Проектът „Турски поток“ предвижда строителството на две отсечки на тръбопровода през Черно море. Той може да бъде завършен към края на 2019 г. Цената на проекта е около 6 милиарда евро. Дължината на подводната част на всяка от отсечките е около 900 км. Едната от тях, с мощност 15,75 милиарда куб.м. годишно, ще изнася газ за вътрешния турски пазар. По нея могат да бъдат пренасочени количествата газ, които „Газпром“ сега доставя за Турция по украинския маршрут, преминаващ и през територията на България. Става дума за около 14 милиарда куб.м. годишно. Втората отсечка на „Турски поток“ трябва да осигури транзита на газа през Турция в ЕС.

„Газпром“ вече подписа пътни карти за развитието на националните газотранспортни системи с енергийните министерства на България, Сърбия и Унгария, съобщи на 23 октомври министърът на енергетиката Александър Новак. Но е възможен вариантът, при който втората отсечка от тръбопровода няма да минава през България, а ще отиде на турско-гръцката граница. В този случай основният пазар, на който ще се доставя природният газ от втората отсечка, може да стане Италия, уточни тогава Новак. Окончателният маршрут все още не е определен. В същото време „Газпром“ вече е построил около 430 км от „Турски поток“, съобщи „Блумбърг“, позовавайки се на представител на компанията South Stream Transport B.V., която се занимава със строителството на проекта.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари