Русия отвори новия транспортен коридор "Север - Юг"

3
Новият коридор свързва Русия и арабските страни по железопътен път през Иран и по море през Персийския залив
Новият коридор свързва Русия и арабските страни по железопътен път през Иран и по море през Персийския залив

Новият коридор свързва Русия и арабските страни по железопътен път през Иран и по море през Персийския залив

Руски транзитен влак с 36 контейнера през почивните дни премина през новия сухопътен транспортен коридор през Иран за Саудитска Арабия, съобщи ръководителят на иранските железници Миад Салехи. Той отбеляза, че това е първият път, когато транзитен товар от Русия преминава през железопътната граница на Иран Инчех Борун близо до Туркменистан, пише РИА Новости.

Товарът е бил изпратен до пристанищния град Бандар Абас на Ормузкия пролив и ще бъде прехвърлен оттам до саудитския пристанищен град Джеда по море, обясни ирански служител.

Иранският секретар на Висшия съвет на свободните икономически зони Ходжатолах Абдолмалеки заяви по-рано пред агенцията, че един от новите транспортни коридори в рамките на по-широкия Международен транспортен коридор Север-Юг (МТКСЮ), който минава през иранска територия, е започнал да функционира, пише Агенция Фокус.

По думите му, новият коридор свързва Русия и арабските страни по железопътен път през Иран и по море през Персийския залив.

МТКСЮ е алтернатива на коридора, който минава през Суецкия канал, а планираната транзитна система с дължина 7200 км ще свързва корабни, железопътни и автомобилни маршрути за движение на товари между Русия, Иран, Азербайджан, Индия и Централна Азия.

Изграждането на този коридор започна в началото на 2000-те години, но придоби нова скорост след въвеждането на западните санкции срещу Русия, която беше принудена да пренасочи търговските си потоци от Европа към Азия и Близкия изток.

Общо превозените товари по коридора през миналата година са били 14,5 млн. тона, а тази година се очаква да бъдат превозени 17,6 млн. тона, изчислява руското министерство на транспорта.

Международният транспортен коридор "Север-Юг" е мултимодална транспортна мрежа от морски, железопътен и автомобилен транспорт между Русия, страните от Персийския залив и Индия, с транспортен и претоварен център в Иран.

Свързва Мумбай, Бандар Абас, Баку, Бандар Анзели, Астрахан, Москва, не е обект на санкции, наложени срещу Русия и Иран и не се влияе от западни държави.

В дългосрочен план коридорът може да се превърне в алтернатива на традиционните маршрути през Суецкия канал, Средиземно море и Босфора, тъй като според оценки на индийско правителство този коридор може да намали времето за доставка и разходите с 30-40 процента.

Стоките, транспортирани през Суецкия канал, отнемат 45-60 дни, за да стигнат до Европа, в сравнение с 25-30 дни на МТКСЮ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -9
    3
    До 1
    Сигурно имаш катаракта,оперирай се и ще прогледнеш,ако не си русофил...
  • -2
    2
    Напомням
    Путин така наигра запада, че рублата удари курс 1 долар = 100 рубли. Така изработи западняците, че вложените милиарди за газопроводи отидоха на бунището и се наложи да изгражда ЖП линия за милиарди до третия свят за да си продава петрола на цена наполовина от борсовата. Индия много се кефи и яко ги изнудва и трупа запаси. Всички купуват яко и трупат запаси, че на тая цена няма аналог :D Кой кого е изработил не знам...запада си има пари+ресурси, изтока си има пари+ресурси, Русия има само ресурси, парите не стигат да докарат СВО-то до успех :D
  • 9
    1
    фена на Путин
    Чакам краставия дезертьор бесараб да изквичи. А иначе Путин яко ги изработи западняците. Санкционаторите.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари