Русия няма да продава петрол на държави, които сложат таван на цените

0
Ограниченията в цените ще доведат до съществена дестабилизация на глобалния петролен пазар
Ограниченията в цените ще доведат до съществена дестабилизация на глобалния петролен пазар Снимка: iStock

Ограниченията в цените ще доведат до съществена дестабилизация на глобалния петролен пазар

Кремъл обяви днес, че Русия ще спре да продава петрол на страните, които наложат таван за цените на руските енергийни ресурси, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Позицията на управляващите в Москва е, че подобни ограничения на цените ще доведат до "съществена дестабилизация на глобалния петролен пазар".

"Компаниите, които наложат ценови таван, няма да бъдат сред тези, които ще получават руски петрол", заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в потвърждение на коментарите по темата, които направи вчера вицепремиерът Александър Новак.

"Просто няма да си сътрудничим с тези компании на основата на непазарни принципи", добави Песков

Говорителят на Кремъл допълни, че "Русия проучва как налагането на ценови таван върху износа на петрола ѝ ще се отрази на нейната икономика".

Министрите на финансите от групата на седемте най-развити световни икономики (Г-7) днес ще проведат онлайн заседание. Очаква те да обсъдят в детайли плановете за налагане на таван на цените на руския петрол, чиято цел е да бъдат ограничени приходите на Москва от продажбата на черно злато.

По-рано тази година Европейският съюз наложи частична забрана за закупуване на руски петрол. Тя ще намали с 90 процента вноса му в страните от ЕС, когато влезе в сила изцяло, обяви Брюксел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес, че е време ЕС да обмисли налагането на подобни ценови таван и за покупките на руски природен газ.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "европейските граждани са тези, които ще платят цената на подобни мерки".

Преди Русия да нахлуе в Украйна през февруари, близо половината от руския износ на суров петрол и на петролни продукти беше насочена към Европа, по данни на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари