Срещата на финансовите министри от Г-20 завърши с разногласия

1
Срещата се състоя в Бенгалуру, Индия
Срещата се състоя в Бенгалуру, Индия Снимка: Кадър от БНТ

Срещата се състоя в Бенгалуру, Индия

Отказът на Китай да осъди руската инвазия в Украйна стана причина срещата на финансовите министри на държавите от Г-20 в Индия да завърши без заключително комюнике. Разногласията идват на фона на обявеното тази седмица мирно предложение на Китай за Украйна, което редица западни държави определиха като проруско.

Пекин отказа да приеме включеното в текста остро осъждане на руската агресия, а Москва обвини Запада, че е дестабилизирал срещата на върха.

Срещата на финансовите министри от Г-20 се състоя в Бенгалуру, а домакинът Индия накрая излезе с обобщение на дискусиите, в което се посочва, че има различни оценки на ситуацията в Украйна и на наложените срещу Русия санкции. В обобщението е отбелязано, че редовете в заключителното комюнике от срещата са одобрени от всички, освен от Русия и Китай.

"Русия и Китай бяха против включването на тези параграфи в комюникето. А защо бяха против? Не са съгласни, защото същите заключения бяха включени в заключителното комюнике от срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември и тогава всичко беше наред предвид обстоятелствата, но сега не искаха отново да има подобни заключения", каза Нирмала Ситхараман - министър на финансите на Индия.

Китай се опитваше да стои встрани от войната в Украйна през последната годна, но в навечерието на първата ѝ годишнина публикува план за мир от 12 точки и засили дипломатическите усилия. Китайският върховен дипломат Ван И беше на обиколка в Европа тази седмица, която завърши с топло посрещане от руския президент Владимир Путин в Москва.

Китайският мирен план беше приветстват от Русия, а американският президент Джо Байдън заяви, че щом Москва го аплодира, няма как предложението да е добро. След срещата на финансовите министри на страните от Г-20 руското външно министерство обяви, че така наречения колективен Запад дестабилизира форума и призова Съединените щати и Европейския съюз да признаят цитирам - обективната реалност, че светът е мултиполярен. И предишни срещи на Г-20, откакто Русия нападна Украйна са завършвали с неуспех за постигане на общо заключение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари