Русия не пуска европейски самолети, които заобикалят Беларус

2
В сряда и в четвъртък бяха отменени два полета от Париж за Москва и един от Виена до Москва
В сряда и в четвъртък бяха отменени два полета от Париж за Москва и един от Виена до Москва

Русия не допуска до въздушното си пространство европейски самолети, заобикалящи Беларус, предаде Радио Свобода. В сряда и в четвъртък бяха отменени два полета от Париж за Москва и един от Виена до Москва, показва информация на Ройтерс.

Двете авиокомпании са поискали алтернативен достъп до руското въздушно пространство, който би им позволил да не прекосяват Беларус. Този достъп им е бил отказан и полетите са били отменени. Пътниците от Париж са били качени на самолет на руския национален превозвач Аерофлот, пише Свободна Европа.

В понеделник вечерта ЕС призова самолетните компании да избягват небето над Беларус и реши да не се допускат самолети на Белавия до европейското въздушно пространство.

Това стана ден след като Беларус отклони самолет, прелитащ над нейното въздушно пространство, принуди го да кацне в Минск и арестува опонент на режима на Лукашенко, пътувал на борда.

В сряда европейският авиационен регулатор също призова компаниите да избягват полети над Беларус.

Призивите на регулатора не се прилагат механично навсякъде. Те се одобряват от съответните държави и отделно от това от всяка частна авиокомпания, уточни за Свободна Европа Георги Пеев, който е Генерален директор на Ръководството на въздушното движение в София.

До този момент са известни три държави, призовали превозвачите си да избягват Беларус - Франция, Великобритания и Канада. Отделни самолетни компании взеха същото решение, без да чакат призиви на съответните правителства.

Това породи проблеми с европейските полети за трети държави, чийто маршрут преминава именно през Беларус. Допълнителна бариера за тях сега се очертава Русия, чието въздушно пространство е твърде голямо, за да бъде избегнато от някои самолети, летящи за Азия.

Въздушното пространство в Европа и Беларус в четвъртък, 27 май 2021 г.

Русия, която е основен съюзник на режима на Лукашенко, допусна отделни самолети на Австрийските авиолинии и на Ер Франс през алтернативен маршрут. Тя обаче не даде разрешение за последните преки полети до Москва на тези авиокомпании.

България, която няма преки полети от и до Беларус, е от онези страни, в които все още няма решения за забрани - нито от Министерството на транспорта и неговата Дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация", нито от националния превозвач, каза Георги Пеев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари