Русия ли заглушава GPS сигнала на българска територия?

2
Проблемът се изостря през август 2023 г.
Проблемът се изостря през август 2023 г. Снимка: ЕPA / БГНЕС

Проблемът се изостря през август 2023 г.

Системите за GPS навигация над Черно море често не работят, а проблемът се изостря през август 2023 г. Смушения са засечени и на летище София. Властите казват, че няма опасност за самолети и кораби, но не и кой е отговорен, съобщава Свободна Европа. Румънски генерал обаче назова Русия. И всъщност може да е опасно.

Авиацията е едно от хобитата на Ангел (името е сменено). На 31 август 2023 г. той слуша радио разговорите на кулата на летище София. Малко преди 10 часа чува, че пилотите на няколко кацащи самолета докладват за проблем с GPS навигацията.

Същото се повтаря преди обед и на 1 септември. Свободна Европа също прослуша няколко записа от информационния радиоканал на летище София. "Съобщава се за ненадежден GPS сигнал над летище София" (Unreliable GPS signal reported in the vicinity of the aerodrome), се чува на 1 септември.

Загуба на GPS сигнал се засича и над Черно море. Справка във виртуалната карта на GPS смущенията в света gpsjam.org показва, че те обхващат българския бряг и териториални води от юни 2022 г. Системата на сайта използва данни от ADS-B трансмитерите на самолетите. Ако сигналът се губи, е възможно да има заглушаване.

Проблемът в региона се наблюдава, след като Русия нападна Украйна през февруари 2022 г., показват данните.

Българските институции казват, че няма проблеми за движението на самолетите или с корабоплаването в Черно море в района, защото имат резервни системи за навигация и не се разчита само на GPS сигнал. Властите не казват откъде идва заглушаването, но потвърждават, че започва след началото на руската инвазия. Няколко институции, армията и службите са запознати и търсят решения.

Началникът на Генералния щаб на армията на Румъния генерал Даниел Петреску обаче ясно посочи кого смята за отговорен. Русия "активно и постоянно" заглушава GPS комуникациите на корабите в румънски териториални води, което води до риск от сблъсъци, а Румъния и НАТО трябва да се подготвят за дългосрочна конфронтация с режима на Руската федерация, каза Петреску в края на септември.

Експертът по електронна война д-р Томас Уидингтън, автор на няколко книги за електронна борба и консултант на няколко правителства.смята, че заглушаването се прави от руските военни кораби в Черно море, а целта вероятно е да се предпазят от ракети (JDAM) и други оръжия с GPS насочване.

"Не е задължително руснаците да го правят нарочно, но има последствия и страничен ефект, защото може да бъде много опасно за цивилните съдове, разчитащи на сателитна навигация", каза Уидингтън, цитиран от Свободна Европа.

Ненадежден GPS сигнал над летище София

Наблюденията на Ангел, който слуша радио разговорите на кулата на летище София и засича съобщенията за смущения в GPS сигнала в определени дни, се потвърждават и от архива на виртуалната карта на GPS смущенията.

"Проблемите с GPS сигнала са моментни", каза Георги Пеев - генерален директор на „Ръководство на въздушното движение“ (РВД), предава Свободна Европа.

По думите му те "по никакъв начин не компрометират сигурността на въздухоплаването, защото е осигурена алтернативна наземна навигация, която позволява на екипажа да ползва наземните средства, които България е осигурила".

Също така страната разполага и със сериозно радарно покритие, така че при необходимост на екипажите и ръководителите на полети се предоставя такава. В РВД не знаят каква е причината за смущенията в сигнала.

Пеев каза, че "има достатъчно национални органи, които са информирани, които следят ситуацията". Взели сме всички мерки потенциално влошаване на GPS сигнала да не води до проблеми в която и да е сфера, добави той.

Какъв е източникът на заглушаване на летище София не е ясно. "Честно казано, не знам, защото не е обичайно място за операции", каза и д-р Томас Уидингтън.

По неофициална информация армията, МВР и ДАНС са търсили в Софийското поле съоръжения с антена, но не са намерили. В интернет също се продават GPS заглушители, но с много по-малка мощност.

Черно и Средиземно море

През август 2023 г. смущаването на GPS сигнала над Черно море достига особено големи размери. От 17 юли Русия провежда военни "учения" в изключителната икономическа зона на България (ИИЗ) в Черно море. Тогава Русия прекрати сделката за износ на зърно от Украйна, постигната преди това с посредничеството на ООН и Турция.

"Няма такова учение, това е просто повод, който Русия използва, и привидно провеждайки учение, тя се опитва да блокира износа на украинско зърно", каза в края на септември министърът на отбраната Тодор Тагарев.

На картата в зоните най-интензивно GNSS заглушаване (Global Satellite Navigation System) - това е терминът за всички сателитни системи за навигация, освен бреговете на България и Румъния, попада и част от Средиземно море. Тя обхваща Южния бряг на Турция, Кипър и брега на Сирия.

Общото между двете зони е, че в тях са разположени руски военни кораби. Също така в Кипър е базата на Военновъздушните сили на Великобритания. От нея излитат британските изтребители, които патрулират над Черно море и охраняват разузнавателните самолети и дронове на страни от НАТО.

"Има редовно заглушаване (jamming) между Тел Авив и Кипър. На други места не съм срещал, но и ние не летим в кризисния регион”, каза пред Свободна Европа пилотът в Lufthansa Марио Бакалов.

Томас Уидингтън смята, че заглушаването се прави от техника, разположена на руските военни кораби в двата региона: "Това, което руското оръжие прави, е да предотврати достигането на GNSS сигнала от космоса до получателя на Земята. И това се прави с излъчването на много по-мощен сигнал от идващия от космоса".

Според експерта заглушаването е относително лесно. "Сигналът от сателита пътува хиляди километри до Земята и губи много от силата си, а блокирането му става с по-силен сигнал от идващия от космоса", обясни Уидингтън.

Страничен ефект

Уидингтън каза още, че вероятно заглушаването на GPS сигнала край бреговете на Румъния и България е страничен ефект от това, че Русия се опитва да защити от сателитно насочвани ракети и бомби бойните си кораби.

"Има потенциал да бъде опасно за хората, които разчитат на GNSS системи за навигация. Това са кораби, цивилни морски съдове, които не са замесени в конфликта", каза Уидингтън.

Ентусиасти, които следят проблема с GPS сигнала в Черно море през сайтовете за авиотрафик, няколко пъти са съобщавали и за "загубили се" граждански полети над Черно море.

Според агенция "Морска Администрация" няма опасност за корабоплаването, защото България има собствена система за наблюдение на трафика (СУТ), която излъчва GPS позиция на около 25 морски мили от брега. Този обхват се разпростира върху териториалното море и прилежащата зона, но не и върху изключителната икономическа зона.

В рамките на обхвата на тази системата не е установена нестабилност на работата на GPS.

Наблюдението на корабния трафик, освен чрез GPS данни от корабните навигационни системи, се извършва и с радиолокационни станции с брегово базиране, които не се влияят от смущения на GPS сигнала.

Опасно е, ако се разчита само на GPS

В отговорите на "Морска Администрация" до Свободна Европа се казва, че "компрометиране за безопасността на навигацията при смущаване на GPS сигнала" може да има, ако кораб разчитата единствено на GPS и "прекомерно се разчита на корабната автоматика (...) при разминаване с други кораби и при плаване в близост до брега".

При необходимост се излъчват предупреждения към кораби, за които има данни, че са се отклонили от обичайните си маршрути.

Томас Уидингтън предупреди, че инцидентите в Черно море и небето над Украйна може да бързо да нараснат, ако не се противостои на руското заглушаване. Според него това е възможно, макар да "може да бъде предизвикателство, защото се изисква прецизна електроника".

Свободна Европа изпрати въпроси и до Министерството на отбраната. Не получихме конкретни отговори на въпросите кой заглушава GPS сигнала и как се противостои на това. "Локализирането на смутител/заглушител на сигнал се осъществява със системи за радио-електронна борба, но информацията за самите системи, способите за действие и мерките за противодействие е класифицирана", казват от министерството.

На 11 октомври се проведе учение за повишаване на нивото на противовъздушната отбрана в условията на радиоелектронни смущения - „Ramstein Guard BGR – 2023“. Освен МиГ-29 на българските Военновъздушни сили и поделения на противовъздушната отбрана, в учението участва и самолет за създаване на радиоелектронни смущения DA-20 Falcon на DRAKEN Europe. Според прессъобщението на МО тази тренировката се провежда всяка година от 2009-а.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    7
    До Иванов
    Заглушила е самотната ти мозъчна клетка!
  • 5
    6
    Бреййкйй
    Чудим се що не можем се намери в Русето,с то Джи Пи Еса не работи.Нихт Артбайт.Търся се,търся го долу,няма ме и го няма.Търся на маца дупето в кревата и нея не намирам.ДжИ Пи ЕсА не работи.Кой виновен е? Да кажат Американците,Руснаците или поне Нунев и Тагаренко.,А..бутнах го с ръка.И твърд е и маца иде дай дупе Къно,джи пи еса работи.
  • -5
    5
    Иванов
    Това не е новост за московските фашисти Ами заглушавате и вие техните сигнали какво чакате
  • 8
    4
    да пропада GPS покритието
    пропада периодично, всеки път когато над нас и над Черно море фъркат АУАКС-ите!
  • 4
    3
    осведомен
    Заглушават GPS-а сигурно от Красен или Писанец ,да а...а.... ще погледна последните данни от gismeteo.ru
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари