Русия: Летящите дронове близо до Крим рискуват ескалация

2
Отношенията между Русия и САЩ са в най-ниската си точка от десетилетия
Отношенията между Русия и САЩ са в най-ниската си точка от десетилетия Снимка: ЕПА / БГНЕС

Отношенията между Русия и САЩ са в най-ниската си точка от десетилетия

Висш генерал от САЩ заяви, че катастрофата на американски разузнавателен дрон, прехванат от руски самолети, показва все по-агресивното поведение на Москва. Междувременно Русия предупреди Вашингтон, че летящите дронове близо до Крим рискуват ескалация.

Ден след като американският дрон падна над Черно море, министрите на отбраната на Русия и Съединените щати Сергей Шойгу и Лойд Остин са провели телефонен разговор. Руското военно министерство твърди, че това е станало по инициатива на американската страна. По-рано Москва и Вашингтон си размениха взаимни обвинения за инцидента. Руската страна предупреди американската да стои далеч от въздушното ѝ пространство. Инцидентът се приема за първата пряка конфронтация между двете сили от нахлуването на Русия в Украйна. Отношенията между двете страни са в най-ниската си точка от десетилетия, предаде БНР.

Сергей Шойгу е казал на Лойд Остин, че полетите на американски дронове край бреговете на Крим "са провокативни по своето естество" и могат да доведат до "ескалация в зоната на Черно море".

В изявлението на министерството се казва още, че Русия „няма интерес от подобно развитие, но в бъдеще ще реагира по подходящ начин“ и двете страни трябва „да действат с максимална отговорност“, включително чрез отваряне на военни линии за комуникация при криза. Американският министър на отбраната Остин отказа да съобщи подробности за разговора - включително дали е критикувал руското прихващане. Той обаче подчерта, че САЩ възнамеряват да продължат да летят там, където международното право позволява, и настоя руските военни самолети да работят по безопасен и професионален начин. Киев от своя страна заяви, че катастрофата на дрона показва, че Москва е готова да разшири зоната на конфликта и да привлече други страни.

На бойното поле - Русия продължава да засилва натиска в опит да превземе малкия град Бахмут в Източна Украйна и да осигури първата си значителна победа от повече от половин година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    123
    Само най най най най най спрелите баламурници смятат че америка е демократична и свободна държава. Там като си вариш макарони цру и фбр знаят колко градуса е водата и колко вата ток си прахосал докато си миеш заднина в банята.
  • -2
    3
    ...
    ако смяташ навални за свободомисшещ, все едно киро мошеника да е такъв. та те серат и пикаят по американски команди.
  • 1
    2
    хахаха
    Свободно мислещите в Русия на 100% се озовават или на фронта или по затворническите колонии в Сибир. ФАКТ! Друго си е да си свободно мислещ трол в демократична европейска държава и да възхваляваш кремълския сатрап. Ама там ако се изкажеш нещо против него или войната директно отиваш в пандиза - това е със закон!
  • 1
    1
    ...
    КРАСОТА ! Брилянтно избачкване. Окъпаха краварското хвърчило. Никаква аванта на сащ момчета. Свободно мислещите хора се гордеят с вас.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари