Русия изпрати протестни ноти до България

2
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи за изпратената нота по повод оскверняването на Паметника на съветската армия
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи за изпратената нота по повод оскверняването на Паметника на съветската армия Снимка: Facebook

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи за изпратената нота по повод оскверняването на Паметника на съветската армия

Русия изпрати нота на България във връзка с оскверняването на паметника на съветската армия, съобщи говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

На 31 март паметникът беше боядисан с червена боя. Руските дипломати изразиха увереност, че властите на страната "все пак ще предприемат ефективни мерки за предотвратяване на подобни срамни действия в бъдеще", предаде Евроком.

"Руското посолство в София изпрати документ, нота, до българското външно министерство. Изразява изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници от общата история на Русия и България", каза Захарова.

По повод на друга нота, изпратена от руското военно министерство до България, от българското военно министерство изрично съобщиха, че не са ремонтирани наличните ни армейски вертолети от типа „Ми“ (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна.

Информацията от Министерството на отбраната (МО) е по повод получена нота на 5 април 2023 г. от Федералната служба по военно-техническо сътрудничество на Руската Федерация. В документа се заявява, че РФ намира за „категорично неприемливо“ осъществяването на ремонт и модернизация на вертолети от типа "Ми" в български предприятия, включително „ТЕРЕМ“, и последващата им доставка за Украйна.

„Министерството на отбраната категорично заявява, че от януари 2022 г. до април 2023 г. в „ТЕРЕМ-ЛЕТЕЦ“ ЕООД, дъщерно дружество на „ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ“ ЕАД - държавна компания, собственост на Министерството на отбраната, не са извършвани ремонт и/или модернизация на вертолети от типа „Ми“ (Ми-8, Ми-17 и Ми-24), които впоследствие да бъдат предоставени на Украйна”, се казва в съобщението на МО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    и да си дрънкаш
    по парижкия договор сме победена страна, както винаги на страната на губещите, btw и през първата пак сме на същото дередже! а за изконни земи не приказвай, щото 500 години не е имало България и за малко пак е нямало да я има! По твоята логика, нашите земи трябва да са изконно гръцки, като наследници на Византия, а?!?
  • 0
    6
    До четвъртия
    Я само ми напомни по Парижкия договор гръцка войска ли нахлува в България или Югославска. А и тези корпуси, за които говориш - те май искат да възстановят и обединят изконно българските земи. Отнети ни с активното участие на твоите "освободители". А относно петия - това че Рузвелт и Чърчил са ни "харизали" това какво променя в нещата и от какво ни "освобождават" ватниците. И тези "ватенки" в кои битки са загинали през 1944 - 1945 година на територията на България? Защото аз нищо не знам, нита нашата история. Ама Путлеристката пропаганда е възможно да е написала вече нова история, и Митрофанова и Копейкин да я раздават безплатно
  • 3
    5
    пак до 3
    За това, че у нас са влезли руснаците, а не англичаните се сърди на Рузвелт и Чърчил, те са ни харизали на Сталин на Ялтенската конференция!
  • 5
    4
    до 3
    я ни напомни съгласно Парижкия договор от 1947-ма България от коя страна е и защо?!? А знаеш ли какви са били исканията на днешните ни братя спрямо нас тогава?!? А знаеш ли, че България има 2 /два/ окупационни корпуса - един в Югославия и един в Гърция до 1944-та?!? Стига ти засега урок по история!
  • -1
    3
    До втория педал
    Ей, нещастник, в България няма загинали войници от окупаторската армия на СССР. Отделно през септември 1944 година няма освободители, а има окупатори. Войници на страна, която обявява война на България, нахлува и налага най.мракобесния режим - комунистическия. Не забравяй нещастнико, че ние не сме изпратили и един войник на Източния фронт, въпреки че Пусия по време на Първата световна война нахлува в Добруджа и единствено благодарение на кавалерията на генерал Иван Колев успяваме да ги прогоним. Нека не забравяме че ватниците бомбардират Варна и Балчик пак по това време. И от какво са ни оснвободили ватниците? Или чисто и просто нахлуват за да осъществят своите стратегически интереси на Балканите. Защо избързват и нахлуват в България, като по това време англичани и американци са в Гърция. А с тези държави ние сме във война. Още ли продължаваш да твърдиш че ватниците са "освободители" или поробители. Извади главата си от задника дето си я вкарал
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари