Мария Захарова: Варварските действия на България нямат оправдание и прошка!

1
Демонтирането на Паметника на Съветската армия е враждебна стъпка, заяви говорителката на руското външно министерство
Демонтирането на Паметника на Съветската армия е враждебна стъпка, заяви говорителката на руското външно министерство

Демонтирането на Паметника на Съветската армия е враждебна стъпка, заяви говорителката на руското външно министерство

"Днес властите на София преминаха към практическа реализация на отдавна кроените срамни планове за демонтиране на Паметника на Съветската армия." Това се казва в коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова за демонтажа на монумента, публикуван в страницата на Посолството на Руската федерация в България във "Фейсбук".

"Величествената скулптурна композиция, издигната в знак на победата над нацизма, отдавна се е превърнала в заложник на местните политически игри и личните амбиции на отделни представители на управляващия елит. С лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът буквално се изпраща на бунището на историята", изтъква Захарова.

Тя подчертава, че варварските действия на българската страна нямат оправдание и прошка. Мария Захарова посочва още, че действията ма страната ни изглеждат особено цинични на фона на галопиращ растеж на неонацистките настроения в Европ, деградация по отношение на спазването на човешките права и чудовищна фалшификация на историята.

Според нея България отдавна върви по пътя на реабилитация на нацизма, без да го забелязва. Захарова допълва, че крайнодесни организации, които открито насърчават расовата омраза и нетолерантност, излизат извън контрол. "Въпреки забраните в София се провеждат шествия в чест на нацисткия колаборационист български генерал Х. Луков", отбелязва тя. По думите на говорителя на руското външно министерство у нас на държавно ниво се насърчава агресивна русофобия, която по същество не се различавала от расизма. Тя заявява, че настойчивите предложения на Русия за консултации относно по-нататъшната съдба на паметника, предвидени в член 14 от двустранния Договор за приятелство и сътрудничество, били пренебрегнати от страната ни "без никаква свенливост".

"Смятаме разрушаването на паметника на общото ни минало за поредна враждебна стъпка на официална София, утежняваща и без това патовата ситуация в двустранните отношения. България отново, както неведнъж се е случвало, избира грешната страна на историята. Самата тя ще трябва изцяло да плати последствията от това срамно решение", изтъква Захарова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    27
    до 25
    Знаеш ли кой през 1945 г. след капитулацията на Нацистка Германия казва "май заклахме грешното прасе"?
  • -4
    26
    СССР
    На 5 март 1953 г. умира "бащата на народите".Човекът, когото Чърчил наричаше „искрен и верен военен другар”, а президентът Труман – „мой скъпи генералисимус”, се представя като по-голям звяр от Хитлер и по-страшен от всички нацисти, взети заедно. Но, ако с вълшебна пръчка махнете Сталин от човешката история на 20-я век, от него, векът, нищо друго няма да остане!
  • -6
    25
    какво нещо е историята
    Бончо, знаеш ли кой е наричал Сталин „искрен и верен военен другар” и кой го е наричал „мой скъпи генералисимус”
  • -5
    24
    до 22
    Този въпрос го задай на Рузвелт и Чърчил, защо са ни оставили на Сталин! Намери и прочети какво са решили тримата на Ялтенската конференция! Днешните ни съюзници тогава са ни продали на Сталин! А сега имаме паметник на летците им бомбардирали ни и убили 4208 и тежко ранили 4744
  • 5
    23
    Bonkerz
    Нацистите и Хитлер са окупирали част от Русия (както СССР окупира нас). Те са част от руската история и тя трябва да се помни. Трябва Значи Русия трябва да издигне голям паметник на Хитлер.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари