Русия издирва известния писател фантаст Дмитрий Глуховски

0
Обвинен е в разпространение на фалшива информация
Обвинен е в разпространение на фалшива информация Снимка: ТАСС

Обвинен е в разпространение на фалшива информация

Руските власти включиха днес известния писател фантаст Дмитрий Глуховски в списъка си с издирвани лица, след като го обвиниха в разпространение на фалшива информация за военната намеса на Москва в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА

Глуховски заяви в съобщение в Телеграм, че е обвинен в дискредитиране на руските въоръжени сили в публикация в Инстаграм.

"Готов съм да повторя всичко казано там: "Спрете войната! Признайте, че това е война срещу цяла държава и я спрете!", написа той.

Според интернет страницата на вътрешното министерство на Русия писателят е обявен за издирване.

Глуховски е първата видна личност от областта на културата, включена в списъка с издирвани лица във връзка с нов закон, приет дни, след като Русия изпрати войски в Украйна на 24 февруари, посочва Ройтерс.

Действията на руските власти срещу него предизвикаха възмущение в руските опозиционни среди. "Путин се страхуваше от политици, но сега се страхува и от писатели", заяви в Туитър Любов Собол, съюзничка на намиращия се в затвора критик на Кремъл Алексей Навални.

Съд в Москва задочно арестува Глуховски по дело за дискредитиране на руската армия, заявиха съдебните власти, цитирани от ТАСС.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари