Русия атакува железопътната мрежа на Украйна заради доставките на оръжия от Запада

3
Военни експерти се опитват да анализират какъв е планът на Русия
Военни експерти се опитват да анализират какъв е планът на Русия Снимка: Bloomberg L.P. / архив

Военни експерти се опитват да анализират какъв е планът на Русия

Руските въоръжени сили нанесоха тази седмица поредица от удари по железопътната мрежа на Украйна, която е от решаващо значение за превозването на западни оръжия за украинската армия, както и за евакуацията на бягащото от войната мирно население и осигуряването на важния износ на хранителни стоки.

На 4 май говорителят на руската армия Игор Конашенков обяви, че с прецизни ракетни удари са били унищожени шест електрически подстанции на железопътни гари в Лвов и областта, през които по думите му се доставят оръжия и боеприпаси американско и европейско производство за украинските войски в Донбас. За пръв път от началото на инвазията в нощта на 3 срещу 4 април бе засегната и граничещата с Унгария Закарпатска област, съобщиха областните власти, цитирани от БТА.

Защо сега Русия започна целенасочени удари по украинските железници? Според експерти в началото на войната те изглежда са били пощадени, защото плановете на Москва са били те да бъдат използвани да придвижване на нейните войски и въоръжение през превзетите украински територии. Затова и последните удари не са целели всъщност да унищожат системата, а само да нанесат частични щети и да осуетят евентуални западни доставки.

Добре развитата железопътна мрежа е безценна от военна гледна точка за Украйна за западните оръжейни доставки, които са от решаващо значение за Киев във въоръжения конфликт, отбелязва Асошиейтед прес и изтъква, че западните оръжия са помогнали на украинските въоръжени сили да забавят на първия етап руската офанзива. Те ще играят основна роля и в битката за Донбас на изток, където Русия насочи усилията си след неуспеха ѝ да превземе столицата Киев.

Украинският президент Володимир Зеленски не спира да призовава САЩ и европейските страни да помогнат на украинците с оръжия и военна техника и Западът многократно увеличи военните доставки за Киев. Но руският министър на отбраната Сергей Шойгу предупреди, че Москва ще разглежда всеки западен транспорт, превозващ въоръжение за Украйна, като легитимна военна цел.

Последните цели на руските удари – подстанции на украински жп гари, бяха атакувани с високоточни управляеми ракети с въздушно и морско базиране, някои изстрелвани от Каспийско море. Според украинските ВВС са били използвани стратегически бомбардировачи Ту-95 или Ту-160. Районът на Лвов, близо до границата с Полша, не е избран случайно, тъй като през него влизат доставяните от НАТО оръжия. Кметът на града Андрий Садовий каза, че са били повредени три електростанции и част от града е останала без електричество.

Руските удари по украинската железопътна инфраструктура имат и друга цел освен прекъсване на западните оръжейни доставки. Руснаците унищожават украинските железници, за да затруднят износа на храни, пише полският вестник „Жечпосполита“. Идеята е да се отреже Одеса от снабдяването и от останалата част на страната. Полските пристанища претоварват все повече храни от Украйна, които стигат до тях с влакове. Превозите обаче се нарушават от атаките по украинските железници.

Железопътната система на Украйна бе атакувана и преди. На 8 април 52 души бяха убити при ракетен удар по жп гарата в Краматорск, Източна Украйна, пълна с хора, главно жени и деца, бягащи от войната в Донбас. Киев обвини Москва, че е атакувала евакуиращо се мирно население, а Русия отвърна, че нейните въоръжени сили не използват този вид ракети, които са на въоръжение в украинската армия. В края на април Киев съобщи, че руската страна е атакувала още няколко железопътни възела в Западна Украйна.

Военни експерти се опитват да анализират какъв е планът на Русия. Според френския генерал Доминик Тренкан, цитиран от Асошиейтед прес, Москва първоначално е смятала да използва украинската железопътна мрежа за прехвърляне на собствените си войски и оръжия из страната, която се надявала бързо да превземе. Когато обаче разбрала, че няма да може да я използва, е решила да нанася удари, за да осуетява използването ѝ и от Украйна.

И все пак прецизните удари от тази седмица по електрозахранващи обекти на железниците говорят, че целта на руските сили не е пълно разрушаване на жп мрежата, а нанасяне на материални щети и изкарването ѝ от строя за известно време. Бившият британски разузнавач Франк Леджуич обаче смята, че това няма да спре украинците, макар че ще ги затрудни.

А какъв е коментарът на САЩ? Висш американски служител от сферата на отбраната, пожелал да остане анонимен, каза, че руснаците се опитват да ударят жизненоважна инфраструктура край Лвов, атакувайки железниците, но действията им не са имали „особен ефект“ .

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари