Русия атакува зърнени пристанища по Дунав

2
На глобалните пазари цената на зърното вървят нагоре
На глобалните пазари цената на зърното вървят нагоре Снимка: Национална полиция на Украйна

На глобалните пазари цената на зърното вървят нагоре

Руски дронове са атакували украински пристанища на река Дунав, унищожавайки инфраструктурата за съхранение на зърно, пише ВВС.

Дунав е ключов експортен маршрут за Киев, откакто Русия се оттегли от сделката, позволяваща на Украйна да превозва пшеница, царевица и други продукти през Черно море.

Унищожен е и склад за зърно в черноморския пристанищен град Одеса, който е атакуван почти всяка нощ. Длъжностни лица казват, че повече от 60 000 тона зърно са били унищожени през последната седмица.

На глобалните пазари цената на зърното се повиши с 8% в рамките на един ден след оттеглянето на Русия от сделката за зърно на 17 юли.

Ръководителят на Одеса Олег Кипер, чийто регион обхваща и дунавските пристанища Рени и Измаил, каза в канала си в Telegram, че Русия е атакувала инфраструктурата там в продължение на четири часа с ирански дронове.

По думите му са унищожени хангар за зърно и резервоари за съхранение. Други местни власти казват, че три склада са били бомбардирани.

Три дрона от около 15, участващи в атаката, бяха унищожени от противовъздушната отбрана, добави Кипер.

Дунав, както и пътни и железопътни маршрути от Украйна до Полша, Румъния и други съседни страни, са разработени като канали за износ след руската инвазия.

Два милиона тона зърно са били изнесени по река през изминалата година, в сравнение с 600 000 предходната година.

Но всички тези маршрути успяха да прехвърлят само част от това, което Украйна трябва да изнесе, и са много по-скъпи логистично, отколкото по море.

Износът през Източна Европа също предизвика гняв сред фермерите в съседните страни, където украинското зърно наводни пазарите и свали цените.

Украйна, често описвана като житницата на Европа, е седмият по големина износител на пшеница в света и 71% от нейната земя е земеделска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    До третия
    абсолютно съм съгласен с написаното от теб, само имам две забележки 1. РуZZия не е една нация а е сбиршина от всякакви, затова в международното право я наричат федерация, а на практика си е Империя на злотом 2. Кочината на практика е приключила отдавна, трябва само това да бъде официално признато и скрепено в документи. Иначе си прав, че Украйна трябва да бие и трепе до край, до изнемога на ватниците. Путлерчо, вече вдигна възрастта за мобилизиране на 55 години, въвежда и задължително военно обучение от 15 годишна възраст. Не знам защо ми напомня за неговия съидейник Хитлер и неговата хитлерюгенд. Явно Путлер върви твърдо по неговите стъпки. Безспорно и краят му ще е същия
  • 1
    3
    укрофоб
    БОЙ ПО ТАЗИ СВИНСКА НАЦИЯ ! УКРАЙНА ! БОЙ , БОЙ , БОЙ И ПАК БОЙ И НИЩО ДРУГО ОСВЕН БОЙ ДО ТОТАЛНОТО ПРИКЛЮЧВАНЕ НА ТАЗИ К О Ч И Н А.
  • 5
    2
    айде,
    още един диванен експерт! Ти нали си готов да поемаш, що мислиш кво ще правят другите, всеки отговаря за себе си, ти как си, ще гласиш ли мешката?!? Слагай повече долни гащи, три чифта партенки и отивай да биеш руската сволоч! Моята е готова, само дето за чужда кауза не се бия! Като дойдат рашките, тръгвам, ама да отида да мра за укрите, забрави! И това ме прави русофил, нали бе жълтопаветничето ми то?!?
  • -9
    1
    OMG
    На 200м от румънската граница! Как е рубладжии, готови ли сте да демонстрирате путиновата любов на фронта? Нали всичките постоянно натяквате, че сте били в казарма за разлика от "умнокрасивитета" и джендърите. Първите моГилизирани на фронта ще бъдете вие :D Ако откажете да се биете срещу Путин автоматично ставате дезертьори, пък ако сте внимавали с инструктажите в казармата знаете какви са присъдите за дезертиране от фронта. Там съд няма ;)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари