Русенци рисуват комикс за "Гинес"

0
Русенци рисуват комикс за "Гинес"

След най-дългата мартеницата Русе атакува "Гинес" с най-големия комикс, изработен от непрофесионалисти, пише "Стандарт". В направата на близо 240-метровата творба на тема "Русе - град на свободния дух" се включиха деца и ученици, техните родители, журналисти и библиотечни специалисти, читатели, представители на различни институции и много русенци.

231,4 м - толкова е точната дължина на нестандартната творба. Комиксът представя моменти от историята на Русе, специфичната архитектура, емблематичните паметници и сгради. Организаторите вече замислят да подобрят регионалния рекорд и да го превърнат в национален, като творбата бъде продължена с още рисунки на фенове на деветото изкуство от цялата страна. Така комиксът има реални шансове да се превърне в най-дългия рисуван разказ от любители.

Представянето на гигантската творба в Русе съвпадна с официалното откриване на постоянната експозиция "Музей на комикса", която се помещава в градската библиотека. Така дунавският град се сдоби с първия музей на деветото изкуство у нас. Идеята за създаването му е на Стоян Стоянов - Комитски и се осъществява в партньорство с РБ "Любен Каравелов".

Експозицията включва 12 000 заглавия

на хартиен и цифров носител, издавани у нас и в чужбина, които русенският колекционер дарява безвъзмездно на културния институт. Вече са факт и първите попълнения в музея. Дарение от авторски проекти на комикси направиха студентите от клуб по комикс "Комикадзе" - Велико Търново, а русенският музикален деятел Силви Стамболиев дари пълното течение на детското издание за комикси "Весел Патаран" от 1942 г.

Идеята за създаване на Музей на комикса датира от повече от 2001 г. Както "Стандарт" писа, неговият основоположник е директор на детска градина "Пролет" Стоян Стоянов. Той обаче е и един от най-страстните колекционери на рисуваните разкази у нас. Любовта му към комикса пламва още в ученическите години, откогато пази емблематичните за 80-те списания "Дъга" и "Чуден свят", заедно с чуждестранните "Пиф" и "Рахан". "Всичко започна с 4-ти брой на "Дъга", връща лентата Стоянов. Оттогава повече от 40 г. събира своята колекция.

Към днешна дата тя включва над 12 000 екземпляра - повечето на хартия, а останалите съхранява на дигитален носител. Най-старото издание е "Детски вестник" от 1926 г., където са поместени първите комикси за Хитър Петър. Русенецът споделя, че най-скъпият му екземпляр е първи брой на списание "Дъга", а сред любимите му герои е легендарният Рахан, дело на художника Андре Шерет.

По инициатива на Комитски в запазена марка на Русе се превърнаха т. нар. Работилници за комикси. Ролята им в обучението на децата ще е сред темите на научна педагогическа конференция, която ще се проведе на 19 юни в дунавския град. Напоследък има възраждане на интереса към комиксите и проучването на деветото изкуство, категоричен е създателят на музея в Русе. Стоянов е убеден, че въпреки технологиите винаги ще има деца, които искат да се докоснат до историите в картинки. Самият той също създава свои истории и от 2 г. твори свой сюжет с главен герой Яко Разбойника

"Вдъхновен съм от народни предания и исторически проучвания", разкрива авторът. Русенецът се надява скоро да успее да завърши авторската си книжка от 48 страници. Надява се също на още последователи и любители на деветото изкуство. Затова на драго сърце предоставя многобройната си колекция в музея и иска да е достъпна до всеки фен на комикса.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари