Русенци отново дишат мръсен въздух

1
"Русе диша" смята, че трябва да се работи с хората с нерегламентирано отопление, а не да се налагат глоби
"Русе диша" смята, че трябва да се работи с хората с нерегламентирано отопление, а не да се налагат глоби Видео: NOVA

Превишение на нормите за замърсяване на въздуха в няколко града в страната

Директорът на РИОСВ Видин Деница Славкова отбеляза, че  през последното денонощие са надхвърлени стойностите за фини прахови частици. "Това се наблюдава с тенденция следобедните и вечерните часове. Смятам, че се дължи на битовото отопление. Показателите сочат 1,5 пъти над допустимото", обясни тя пред NOVA

По думите й през есенно-зимния период обикновено се наблюдава такова негативно въздействие. "През последния месец са отчетени пет денонощия с превишения на нормата, а само през ноември те вече са шест", сподели Славкова. Като причинители тя определи транспорта, промишлеността и отоплението. 

На този фон в Русе също има превишение на нормите за замърсяване на въздуха. Проблемът отново идва от отоплението. Проф. Любомир Владимиров, директор на дирекция „Екология и транспорт“ в Община Русе, споделя, че се правят редовни проверки за нерегламентирано горене на неразрешени материали - плоскости, пластмаса и гуми. "До момента са направени 43 проверки, предстоят още", увери той.

"Русе диша" смята, че трябва да се работи с хората с нерегламентирано отопление, а не да се налагат глоби. "Трябва да им се помага със саниране, помощи за нови печки, чистене на комините", споделиха от дружеството.

В Бургас пък се справят с мръсния въздух с мобилни станции за измерване.

Маринета Николова, началник отдел "Екология" в Бургас съобщи, че се следят концентрациите на осем замърсители. "Има регистриране превишение на фините прахови частици в Долно Езерово. Фините прахови частици е единственият замърсител, по който имаме дни с наднормени концентрации", заяви тя. Общината има специална програма за замяна на печките с твърдо гориво, за да се премахне замърсяването. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук