Русенци отбелязаха Освобождението на България

2

Заместник областният управител на област Русе г-н Валентин Колев приветства жителите и гостите на Русе по случай Националния празник на България – 3 март.

Той се обърна към присъстващите с думите: „...В битието на всеки народ и всяка нация има дати, които обръщат страницата на историята му и слагат ново начало в развитието му!

Обикновено това са датите, свързани с държавността, защото нейното наличие или липса са от изключително значение и за развитието на духовността, културата и вярата!

След кратка историческа ретроспекция г-н Колев отбеляза, че за да могат българите отново да се сдобият със своята свобода и държава са били необходими много и разнопосочни усилия.

„Трябвало е да има бунтове и въстания! Трябвало е да има Паисий и „История Славянобългарска“! Трябвало е да има четническо движение, за да се стигне до комитетите на Апостола, героичната Априлска епопея от 1876 година и подвига на Ботев! Осъзнатата саможертва е може би най-великото човешко поведение! Тук ми се иска да припомня казаното от Тодор Каблешков в ония героични априлски дни: „Аз не вярвам в силата на куршума, а в пукота на кремъклийката!“

Този пукот отеква в цяла Европа и Великите сили решават, че е време да се обърнат с лице към Балканския въпрос. Съгласието е общо, но Русия е тази, която поема тежкото и кърваво бреме на военните действия. Така, през април 1877 година започва поредната Руско-турска, а  за нас Освободителна война!

Така чрез кръвта на стотици хиляди руски войници, с кръвта на хиляди румънци, украинци, белоруси, естонци, молдовци и финландци, с кръвта на хиляди български опълченци и с кръвта на десетки хиляди други българи, се стига до Сан Стефано, градчето, където на 3 март 1878 година се подписва документът, който слага началото на Третата българска държава.

Малцина тогава знаят, че за Великите сили този документ е със силата на едно предварително споразумение и че те вече се готвят за Берлинския конгрес, когато със същинския по своята сила договор разделят българските земи на Княжество България, Източна Румелия и Македония, като по този начин в границите на провъзгласената през 1870 година Българска екзархия има три държавни образования!“ каза заместник областният управител.

Той обърна внимание и на това, че ако добитата свобода е с помощта на Великите сили, то българският народ вече само със собствени сили в следващите години заличава историческата несправедливост на Берлинския конгрес, минавайки през Съединението и обявяването на Независимостта.

В края на словото си заместник областният управител отбеляза, че винаги ще бъдем длъжници на поколенията преди нас заради това, защото именно в най-мракобесните години са успели да запазят българското самосъзнание, българската вяра, българския бит и култура. „Те успяха да пренебрегнат и поставят настрани личните си стремежи, за да я има България!“ добави още той.

След словото на заместник областния управител свещеници от Русенската митрополия, начело с Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум отслужиха заупокойна молитва за падналите за Освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В чест на светлата дата беше строена Почетна рота от Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

По традиция тържествената церемония завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари