Русенци масово пазаруват в Гюргево

0
През последните две седмици на пазара в Гюргево и през почивните и през работните дни все по-често се чува българска реч.
През последните две седмици на пазара в Гюргево и през почивните и през работните дни все по-често се чува българска реч.

Русенци масово пазаруват хранителни стоки в Гюргево. Причината е, че хранителните стоките там са по-евтини отколкото у нас. Това се случи, след както правителството на Румъния намали данъка добавена стойност от 24 на 9%. Екипът на БНТ от Русе провери каква е разликата в цените.

През последните две седмици на пазара в Гюргево и през почивните и през работните дни все по-често се чува българска реч.

Наталия Димова: "Купих си сирене, цената е 11.50 леи. Беше 14, сега е 11.50, тази разлика мисля, че е добра."

Лаура Турку: "Имаме редовни клиенти от България, които пазаруват при нас. Най-често телешко, свински вратни пържоли и котлети, и много рядко кайма."

В много магазини от големите вериги на етикетите са написани две цени – старата, която е задраскана и новата, която е по-ниска. Това обаче няма да продължи дълго, казват някои скептични продавачи.

Лаура Турку: "Може би по-късно големите вериги ще започнат малко по малко да вдигат цените, за да си върнат старите цени."

За да направим съпоставка напазарувахме произволно избрани продукти от два магазина в Румъния и в България. В магазина в Гюргево не ни допуснаха с камера.

От магазина излизаме с три продукта – олио, пакет захар и кофичка кисело мляко, които тук струват 8 леи и 37 бани.

В нашата пазарска чанта добавяме и една бучка прясно краве сирене. За сиренето платихме 10 леи и 80 бани, така общата ни сметка набъбва до 19 леи.

Според курса на деня това прави общо 8 лева и 30 стотинки. За същите продукти в България платихме 12 лева и 36 стотинки. Оказа се, че в Гюргево сме изхарчили с 4 лева по-малко, отколкото в Русе. Но сме платили и 10 лева такси за преминаване на Дунав мост в двете посоки. Така според русенци, сметката излиза само за хората, които купуват по-големи количества.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари