Русенци, които не чистят гробовете на близките си, не могат да бъдат глобени

11
Причината е, че в "Обреден дом" не разполагат с ЕГН-тата на грижовниците, а само с трите им имена
Причината е, че в "Обреден дом" не разполагат с ЕГН-тата на грижовниците, а само с трите им имена

Причината е, че в "Обреден дом" не разполагат с ЕГН-тата на грижовниците, а само с трите им имена

Председателят на групата на "ПАТРИОТИТЕ-ВМРО" Асен Даскалов повдигна темата за състоянието на русенските гробищни паркове "Чародейка" и "Басарбово" чрез свое настоятелно питане към кмета Пенчо Милков на последната сесия на ОбС - Русе. Поставените въпроси касаят всеки русенец.

Даскалов напомни, че съгласно чл.6, ал.1 от Наредба №13 на Общински съвет - Русе за организация и управление на гробищните паркове на територията на община Русе те се управляват и опазват от Общинско предприятие "Обреден дом - Русе". В чл.12, ал.2 от същата наредба е посочено, че целогодишното почистване и поддържане на гробните места и прилежащите им части е задължение на правоимащите, което те изпълняват лично или чрез трети лица. Съгласно чл.10 ал.2 от наредбата, правото на гробоползване може да бъде продължавано за срок от 15 години или за вечни времена при заплащане на съответната такса, определена от ОбС - Русе с Наредба 16, но при условие, че гробното място е редовно поддържано от грижовника.

"Към момента състоянието на гробищните паркове е лошо. Немалко наши съграждани са възпрепятствани да стигнат до гробните места на покойниците си поради непочистени и буренясали участъци, въпреки че изпълняват задълженията си по чл.10, ал.2 от Наредба №13 да почистват и поддържат гробните места и прилежащите им части в качеството си на грижовници", сигнализира Даскалов, прилагайки 10 броя актуални снимки и задава следното питане към кмета, касаещо дейности и задължения на ОП "Обреден дом - Русе":

Колко акта за установяване на административни нарушения са съставени от определените от кмета на Община Русе служители на ОП "Обреден дом - Русе" през 2022 г. във връзка с неизпълнение на задълженията, определени в чл.10, ал.2 от Наредба №13 на ОбС - Русе?

Защо ОП "Обреден дом - Русе" не почиства участъците между отделните гробни места, които не се поддържат от правоимащите, определени по реда на чл.12, ал.1 от Наредба №13 на ОбС - Русе, а след това да се предяви по съдебен ред претенцията срещу съответните лица, които не са си изпълнили задълженията?

В отговор на питането относно мерките спрямо грижовниците, които не спазват задълженията си за поддържане на гробните места, кметът Пенчо Милков напомни, че неизпълнението на поетото задължение се явява административно нарушение, наказуемо със санкция глоба в размер от 20 до 500 лева. Също и че съобразно чл. 28а, ал. 2, т.4 от Закона за административните нарушения и наказания актът за нарушението следва да съдържа всички лични данни и актуален адрес на лицето, неспазило задълженията си. Констатацията на кмета е, че в информационната база на ОП "Обреден дом - Русе", останала от предходни периоди, грижовниците на гробните места са били записвани само с трите им имена.

Липсата на нормативно изискване в приетата от ОбС - Русе редакция на чл.12, ал.1 в регистъра да се вписва и ЕГН на грижовника в настоящия момент води до невъзможност в голяма част от случаите да се установят по безспорен начин изискуемите от закона данни с оглед установяване личността на нарушителя и реализиране на административно наказателни производства по отношение на лицата, извършили административно нарушение.

От общинска администрация увериха Даскалов, че във връзка с питането и установените пропуски в нормативната уредба, подготвят проект за изменение и допълнение на Наредба № 13 на ОбС - Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    daskal
    Стопанин и собственик на гробищата е Общината! Плащаме данъци и такси. Общината печели и от погребалните агенции. Нагло е да се изисква от хората да поддържат и МЕЖДУГРОБИЩНИТЕ пространства. В Басарбово е ужас! Тревите са с човешки бой и надгробните плочи едва прозират сред тях. Отново питам! Защо не пръскат с Раундъп, за да няма трева?! Защо не изпратят там служителите по почистването и поддръжката? Какво да правят хората, ако наоколо е истинска джунгла? Да превърнат гроба в своеобразен оазис сред нея?
  • 0
    7
    Красимира Петкова
    Трябва да има връзка между двете бщ.служби и да се взимат ЕГН на ползвателите
  • 18
    6
    Една от причините е че
    Много от починалите или нямат близки или пък близките им роднини са в чужбина, съответно тези гробове няма кой да ги поддържа.
  • 23
    5
    русенка
    Всяка пролет почиствам гробовете на покойниците си и садя цветя, повечето многогодишни. Но след два-три месеца тревата по пътеките между гробовете избуява, превзема гробовете и борбата с нея, тревата, е безмилостна. Нима мога сама да почистя пътеките между гробовете на парцела! Пък и на много починали близките им живеят извън България.
  • 30
    4
    до 3
    Не е до нацията само, а и до хората, които "се грижат" за парка. Кел файда, че съм окосил бурените на гробовете, за които се грижа, като извън тях е днева до шия. Между другото на запад в гробищата има гробове на по 50, 100, 20, 300 години. За тях дали се грижат близките на покойниците? Не, грижат се тези, които ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ЗА ТОВА!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари