Нови цени за гробно място в Русе и Басарбово

7
Забраняват пейки и дървета край последните домове на покойниците
Забраняват пейки и дървета край последните домове на покойниците Снимка: Сианна Иванова, NOVA / архив

Общината предлага редица промени в наредбата за организацията и дейността на гробищните паркове в Русе и Басарбово.

Текстовете са качени на сайта на Общински съвет-Русе, за мнения и предложения, пише Русе Медиа.

Целта на промените е да се реши проблемът с вида на гробищните паркове – избуяли треви и храсти през топлите месеци на годината, посадени или случайно пораснали дървета, които нанасят щети на намиращи се в съседство надгробни знаци, неподдържани гробни места. В другите случаи те се благоустрояват, като се изграждат пейки, маси и др. в пространството около отделните гробове, без зачитане на нормативните документи. Проблем е и липсата на свободни гробни места в гробищни паркове „Чародейка“ и „Басарбово“.

Едно от предложенията е свързано с редовното поддържане на гробното място. Това ще стане задължителна предпоставка, ако наследниците искат да продължават да го ползват. Таксите обаче се увеличават двойно – за ползване до 15 години в „Чародейка“ сумата става от 25 лв. на 50 лв., а за гробищен парк „Басарбово“ – от 20 на 40 лв.

Откупуването за вечни времена скача почти три пъти, но ще има отстъпка, ако гробното място има покривна плоча или циментово-мозаечна замазка. Мотивът е, че така се поддържа по-лесно. За вечни времена на „Чародейка“ таксата скача от 125 лв. на 325 лв., а ако има плоча или замазка – 260 лв. В „Басарбово“ сумата съответно става от 100 лв. на 295 лв., а с плоча или замазка – 230 лв.

За да се използват максимално наличните гробищни места, се предлага да отпадне изричното писмено съгласие от наследниците за ново погребение в същото гробно място.

Предвижда се да има две различни цени за „Попълване на гроб“ – с височина до 15 см и над 15 см. Ще се въведат и диференцирани нови цени за услугата „Предоставяне на неонаследено гробно място до алея”, като цената ще е 400 лв., и „Предоставяне на неонаследено гробно място“ на цена 250 лв.

Специално внимание е отделено относно извършването на строителни и

каменоделски услуги по благоустрояване на отделни гробни места. Ще се подава предварително уведомление по образец към „Обреден дом“ за всеки конкретен случай, в което да се посочва конкретното гробно място – обект на предоставяната услуга. Длъжностно лице ще определя на място границите за извършване на дейностите. Отделно се забранява засаждането на дървета в парцелите или в гробните места, както и изграждането на пейки, маси и огради в парцелите или в гробните места.

В наредбата ще бъдат актуализирани и някои цени на услугите, които предлага „Обреден дом“, тъй като те не са променяни от десетина години.

Текстът на проекта, който можете да видите в линка, е публикуван на сайта на Общински съвет-Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари